Ekonomika České republiky se ve třetím čtvrtletí letošního roku propadla meziročně o 5,8 procenta. (Ilustrační foto)

Ekonomika České republiky se ve třetím čtvrtletí letošního roku propadla meziročně o 5,8 procenta. Ve druhém čtvrtletí přitom HDP v tuzemsku, z důvodu vládních epidemických restrikcí, klesl o 10,9 procenta, což byl nejhorší výsledek v historii ČR. Ve srovnání s druhým čtvrtletím stoupl HDP ve 3. čtvrtletí o 6,2 procenta.

Údaje za 3. čtvrtletí vyplynula z předběžného odhadu, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Meziroční vývoj ekonomiky nejvíc ovlivnil významný pokles domácí poptávky, a to jak investic, tak spotřeby domácností. Oživení zahraniční poptávky po českém zboží nedokázalo vykompenzovat pokles vývozu služeb,“ vysvětlil Vladimír Kermiet z ČSÚ.

V meziročním srovnání klesla hrubá přidaná hodnota (HPH) ve všech odvětvích. Negativní vliv na to měl hlavně vývoj v průmyslu, ale i v obchodu, dopravě, ubytování a pohostinství.

Restriktivní opatření vlády proti šíření koronaviru zavedla vláda ČR od března. Mnoho firem kvůli tomu zavřelo provoz.

Od poloviny května se vládní restrikce v Česku začaly postupně uvolňovat. To platilo do září, kdy počty nakažených začaly stoupat.

Ministerstvo financí ČR v prognóze z letošního září předpovědělo na letošní rok pokles ekonomiky o 6,6 procenta. Ministerstvo následně oznámilo, že listopadovou prognózu letos kvůli velké nejistotě dalšího vývoje ekonomiky vytvářet nebude.

ČNB v srpnové prognóze čeká pokles tuzemské ekonomiky za letošní rok o 8,2 procenta.

Česká bankovní asociace (ČBA) v nové prognóze na základě odhadů ekonomů českých bank předpokládá, že tuzemské ekonomika v roce 2020 klesne kvůli dopadům šíření koronaviru v průměru o osm procent.

HDP v EU prudce vzrostl

Ekonomika Evropské unie jako celku ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla o 12,1 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím. V odhadu to oznámil evropský statistický úřad Eurostat.

Jde o nejprudší nárůst HDP od roku 1995, od kterého Eurostat tento údaj sleduje. Důvodem takového „skoku vpřed“ je však extrémně nízká srovnávací základna předchozího kvartálu. Ve druhém čtvrtletí roku 2020 se totiž ekonomika EU kvůli dopadům koronaviru propadla o 11,4 procenta.

V samotné eurozóně klesl ve třetím čtvrtletí HDP o 11,8 procenta.

Nejvyšší mezičtvrtletní růst dosáhla ve třetím kvartálu Francie, kde HDP vzrostlo o 18,2 procenta. Ve Španělsku ekonomika vzrostla o 16,7 procenta a v Itálii o 16,1 procenta. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Ve Spojených státech vzrostla ekonomika o 33 procent. Ve Francii se HDP zvýšil o 18 %