Ekonomika USA vzrostla o rekordních 33 procent.

Ekonomika USA vzrostla o rekordních 33 procent. Jde o údaj propočtený na celý rok. Ve třetím čtvrtletí roku 2020 se HDP v USA zvýšil o 7,4 procenta. Také francouzská ekonomika ve třetím čtvrtletí rekordně vzrostla, když proti předchozímu kvartálu vykázala růst o 18,2 procenta. 

Hrubý domácí produkt (HDP) v USA se v přepočtu na celý rok zvýšil o 33,1 procenta. Informovalo o tom americké ministerstvo obchodu.Ve 3. čtvrtletí ekonomika Spojených států dosáhla rekordního vzestupu, k čemuž přispěla vládní koronavirová pomoc ve výši více než tří bilionů dolarů (70 bilionů Kč).

Ekonomický růst v uplynulém čtvrtletí byl v USA nejrychlejší minimálně od roku 1947, kdy tento údaj začal být sledován. Proti druhému čtvrtletí letošního roku nyní americká ekonomika vykázala růst o 7,4 procenta.

Ve druhém čtvrtletí ekonomika USA kvůli dopadům šíření koronaviru klesala rekordním tempem 31,4 procenta.

Americká ekonomika se ocitla v recesi už letos v únoru, tedy ještě předtím, než na ni dolehla pandemie koronaviru.

Spotřebitelské výdaje v USA, jež mají na výkonu americké ekonomiky více než dvoutřetinový podíl, ve třetím čtvrtletí letošního roku stouply o rekordních 40,7 procenta.

Pomohly k tomu hlavně nákupy aut, oděvů a oblečení. Zvýšily se také výdaje za služby.

Navzdory znatelnému oživení však americký HDP zůstává pod úrovní z posledního čtvrtletí roku 2019.

Vládní koronavirová pomoc v USA poskytla záchranu mnoha podnikům a nezaměstnaným, což povzbudilo výdaje spotřebitelů a podpořilo růst HDP.

Francouzská ekonomika strmě rostla

Ekonomika ve Francii ve třetím čtvrtletí letošního roku rekordně vzrostla, když proti předchozímu kvartálu vykázala růst o 18,2 procenta. V předběžné zprávě o tom informoval francouzský statistický úřad (INSEE).

Meziročně však ve třetím čtvrtletí francouzská ekonomika klesla o 4,3 procenta.

V předchozím čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) Francie v reakci na opatření proti koronaviru propadl o 13,7 procenta.

Francouzská ekonomika i po rekordním růstu zůstává pod úrovní, na které byla před koronavirovou krizí.

Ministr financí Bruno Le Maire odhadl, že za celý rok 2020 se francouzská ekonomika propadne o 11 procent. Dosud vláda počítala s desetiprocentním propadem. (sfr)