Stovky lidí v Praze protestovaly proti vládním koronavirovým opatřením. Lidé nedodržovali povinné rozestupy a často ani neměli nasazeny roušky.

V centru Prahy na náměstí Republiky protestovaly stovky odpůrců vládních nařízení proti šíření koronaviru. Lidé často nedodržovali povinné rozestupy a někteří ani neměli nasazeny roušky. Po skončení demonstrace účastníci začali podepisovat petici proti vstupu amerických lékařů do ČR.

„Svoboda je základní potřeba, pro kterou žijeme. Nechceme žít léta ve strachu, který vláda vyvolává pod záminkou covidu. Život je riskantní a nemoci jsou jeho součástí, ale svoboda je základní potřeba, pro kterou žijeme,“ uvedli organizátoři v prohlášení na sociálních sítích.

„My opravdu nebojujeme proti zdravotníkům ani nařízením. Nám vadí, že nařízení nefungují na covid (není důkaz), ale vláda jimi prokazatelně likviduje a ohrožuje statisíce životů a devastuje stát, jeho podstatu a základy, nikoliv pouze ekonomiku,“ pokračovali.

Současný teror podle nich nemá obdoby. V té souvislosti zmínili, že v minulosti svobodu našeho národa ničil Heydrich, později komunisti.

„Heydrich měl válku, komunisti totalitu a nyní nás znovu omezují pod záminkou covidu, který se projevuje většinou bez příznaků?,“ ptají se.

Policie hlídala vymezený prostor na náměstí Republiky pro přibližně 100 lidí. Takový je v současnosti povolený limit pro demonstrace.

Protestující ale okupovali ve velkém i okolní ulice. Účastníci tak nedodržovali povinné rozestupy a někteří ani neměli nasazenou roušku.

„Shromáždění na Náměstí Republiky proběhlo bez větších konfliktů, ale někteří lidé nedodržovali vládní nařízení. Policie má možnost uložit pokutu na místě nebo věc oznámit. Z důvodu zabránění eskalace konfliktů jsme prohřešky zadokumentovali a volíme druhou možnost,“ uvedla Policie ČR na Twitteru. (pel)