ODS, KDU-ČSL a TOP 09 utvořily koalici, ve sněmovních volbách budou kandidovat společně v koalici. (Foto: ODS)

Občanská demokratická strana, TOP 09 a lidovci vytvořili „protibabišovský blok“. Do parlamentních voleb v roce 2021 budou kandidovat společně v koalici. Strany podepsaly memorandum o spolupráci. Podle šéfa ODS Petra Fialy je hlavním úkolem vyvést Českou republiku z krize, kterou způsobila dlouholetá nekompetentnost a neschopnost vlády Andreje Babiše řešit problémy České republiky a nezvládnutí koronavirové krize. 

„V předvečer státního svátku jsme podpisem Memoranda o spolupráci deklarovali společnou vůli ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidovat společně v nadcházejících parlamentních volbách. Spojili jsme se, abychom občanům nabídli naději, že naši zemi přestane ovládat populismus, lži a prázdné sliby. Máme odvahu a zkušenosti dělat věci, které považujeme za správné pro naši zemi,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Odvaha dělat správné věci je podle něj přesně to, co Česká republika v tuto chvíli potřebuje a co očekávají i její obyvatelé.

„Chceme společně pracovat pro Českou republiku a její občany. Chceme vyhrát nadcházející parlamentní volby a změnit naši zemi k lepšímu. Vytváříme koalici naděje pro ty, kteří si přejí změnu,“ doplnil Fiala.

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky je vzájemná konstruktivní spolupráce nyní potřeba více než kdy jindy.

„Má smysl v rodinách, v práci, v běžném životě a ještě více je zapotřebí při efektivním spravování naší země. A přesně o tu nám nyní jde. KDU-ČSL dlouhodobě prosazuje zodpovědnou politiku s důrazem na klíčové oblasti, což je udržitelný rozvoj i život, a to se současnou zodpovědností vůči budoucím generacím,“ vysvětlil Jurečka.

Lidovci se podle jeho slov chtějí dále soustředit na podporu rodičů, otázku výchovy dětí, nebo na péči o seniory a zdravé životní prostředí.

„Bez těchto dvou oblastí nás nečeká žádná smysluplná budoucnost, a proto na ně jako lidovci klademe takový důraz. Jsme přesvědčeni, že především díky vzájemné spolupráci získá naše republika potřebnou vizi, kterou postrádá a následně najde i optimální řešení všech problémů,“ dodal předseda KDU-ČSL.

„Tomáš Garrigue Masaryk hovořil o tom, že má-li naše demokracie nedostatky, musíme překonávat je a nikoliv demokracii. Tomu, kdo sleduje politické dění posledních let, se mohou zdát nedostatky nepřekonatelné. My si to nemyslíme. Společným podpisem memoranda dáváme jasně najevo, že TOP 09, ODS a KDU-ČSL chtějí vyhrát volby a vytvořit zodpovědnou vládu. Vládu, která po volbách místo osobních ambicí upřednostní budoucnost celého Česka,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Nečekají nás jednoduché časy. Amatérismus ve Strakově akademii si už nemůžeme dovolit ani na okamžik. Naše země si zaslouží naději. Naději, že z krize ekonomické, zdravotní i společenské vyjde se vztyčenou hlavou. Jsem přesvědčena, že tohoto cíle je schopna dosáhnout jedině silná liberálně-konzervativní koalice,“ uzavřela.

O společném postupu ve volbách jednají také Piráti s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). (pel)