Ve středu v ČR přibylo rekordních 14 968 nakažených nemocí covid-19. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Koronavirus v Česku sílí. Ve středu přibylo rekordních 14 968 nakažených nemocí covid-19. To bylo zhruba o 3 tisíce nakažených více než v úterý. V České republice je nyní celkem zhruba 124 tisíc nakažených nemocí covid-19. V důsledku koronavirové nákazy dosud zemřelo 1 739 lidí. Z toho zatím 253 tento týden, tedy za pouhé 3 dny. ČR je podle přepočtu zemřelých na 100 tisíc obyvatel již druhá nejhorší na světě.

Od března se v České republice koronavirová nákaza prokázala u 208 915 lidí. Z nich se 83 136 vyléčilo.

Počet hospitalizovaných v posledních dnech rapidně roste.V nemocnicích je s koronavirem hospitalizováno 4 417 pacientů, což je přibližně čtyřikrát více než na počátku října.

Počet těžkých případů za stejnou dobu stoupl zhruba na trojnásobek. Zvýšil se na 657 případů.

Z celkového počtu provedených testů na koronavirus byla v posledních osmi dnech pozitivní vždy více než čtvrtina.

Nejvíce přibývá nemocných na Prostějovsku. Za posledních sedm dní se tam objevilo téměř 882 nových případů covidu-19 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Velmi špatná je situace také na Zlínsku, kde přibylo za uplynulých sedm dní celkem 879 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Více než 800 případů je také v okresech Hradec Králové a Plzeň-jih.

Kvůli masivnímu šíření nákazy je od čtvrtečních šesti hodin ráno zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb. Otevřeny jsou pouze prodejny potravin, drogerie nebo lékárny.

Výjimku z uzavření obchodů mají prodejny pohonných hmot, krmiv a potřeb pro zvířata, brýlí nebo novin a časopisů.

Z uzavření služeb dostaly od vlády výjimku zase autoservisy, výdejny zásilek, květinářství, galanterie či servisy elektroniky a domácích spotřebičů.

Česko je druhé nejhorší

Podle údajů The New York Times je Česká republika podle počtu úmrtí na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden už na druhém místě ve světě. Ještě před týdnem byla čtvrtá.

Nejhůře je na tom v tomto srovnání Andorra. Na třetím místě, za Českem, je Belgie.

Pokud však jde o smrtnost, tedy podíl zemřelých s covidem na celkovém počtu nakažených, patří Česko mezi nejlepší na světě. Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse doposud v ČR zemřelo 0,8 procenta lidí z celkového počtu nakažených.

V EU je na tom v tomto ohledu lépe pouze Slovensko (0,3 procenta). Nejvyšší smrtnost má Jemen (29 procent) a Mexiko (10,1 procenta). Třetí nejpostiženější je v tomto parametru Itálie (8,44 procenta). (sfr)