Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné budou od 1. ledna 2021 platit tzv. paušální daň, schválila sněmovna. Předloha nyní poputuje do Senátu.

Poslanecká sněmovna poslala dál paušální daň, předloha ministerstva financí tak nyní zamíří do Senátu. Živnostníkům má ušetřit papírování, odpadnou prý i kontroly. Možnost odvádět namísto 3 odvodů pouze jednu paušální daň se bude vztahovat pro živnostníky s příjmy do 1 milionu korun ročně. 

„Paušální daň je jedním z našich klíčových projektů, který chceme živnostníkům nabídnout už od příštího roku. Významně jim tím zjednodušíme jejich odvodové a daňové povinnosti a snížíme nutnost papírování. Mnohým nabídne také finanční úsporu. Na příští rok vychází paušální daň na 5 469 korun měsíčně,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Pro návrh hlasovalo 84 z 98 přítomných poslanců.

Výše paušální daně pro příští rok vychází 5 469 korun měsíčně. V této částce je zahrnuto minimální zdravotní pojistné ve výši 2 393 korun a daň z příjmů v symbolické výši 100 korun, která kompenzuje navýšení minimálního sociálního pojistného o 15 procent. To pro příští rok odpovídá výši 2 976 korun.

Přechod do režimu paušální daně by měl podnikatelům přinést podle ministerstva kromě finanční úspory také méně administrativní zátěže. Využití této daně přitom bude dobrovolné.

Využít ji budou moci podnikatelé s ročními příjmy do 1 milionu korun. Vláda původně navrhovala limit 800 tisíc korun, sněmovna ale při závěrečném schvalování návrhu limit zvýšila.

Zavedení paušální daně by podle propočtů ministerstva financí připravilo veřejné rozpočty o zhruba 300 milionů korun. Zároveň by se ale měl zvýšit příjem ze sociálního pojištění o 59 milionů korun. (pel)