Týdenní přehled zpráv z ekonomiky. Souhrn nejdůležitějších ekonomických zpráv z České republiky i ze světa za uplynulý týden (12. –16. října 2020)

Týdenní přehled zpráv z ekonomiky. Souhrn nejdůležitějších ekonomických zpráv z České republiky i ze světa za uplynulý týden (12. – 16. října 2020)


Kellner zchudl, stále je ale nejbohatším Čechem

Na špici nejbohatších Čechů se stále drží majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s majetkem 293 miliard korun. Od loňského roku zchudl, přišel zhruba o 57 miliard korun. Důvodem je špatné první pololetí jeho finanční skupiny Home Credit

Pokles ekonomiky a vyšší schodek v rozpočtu

Letošní pokles ekonomiky bude zřejmě kvůli nejnovějším opatřením proti šíření koronaviru větší než 8,2 procenta, které odhaduje Česká národní banka v aktuální srpnové prognóze. Prohlásil to guvernér ČNB Jiří Rusnok. Už na jaře vypracovala centrální banka alternativní scénář, ve kterém činí pokles ekonomiky 13,5 procenta.

Uspokojivá úroda

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil odhad, ze kterého vyplývá letošní navýšení úrody o 4,5 procenta. Podle analytiků i zemědělců není díky dobré úrodě důvod ke zvyšování cen potravin. Letos stoupla úroda obilí, brambor, řepky, cukrovky i kukuřice. Méně se naopak sklidilo chmele.

Záruky v programu COVID III do konce roku 2021

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) plánuje záruky z programu COVID III prodloužit až do konce příštího roku. Podmínky programu by měly zůstat stejné. Zároveň by ale půjčky z programu měly být nejen na provoz firem, jako dosud, ale i na investice.

500 mil. Kč pro cestovní ruch

Na podporu cestovnímu ruchu by měla vláda vyčlenit 500 milionů korun. Pomoc by měla směřovat cestovním kancelářím, agenturám a průvodcům. Speciální program COVID chce ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) představit v pondělí na jednání kabinetu. Cestovní ruch tvoří tři procenta z hrubého domácího produktu ČR, zaměstnává zhruba 250.000 lidí.

Vysoká výkonnost i v době pandemie

Energetický a průmyslový holding (EPH) většinově vlastněný miliardářem Danielem Křetínským za posledních dvanáct měsíců vykázal zisk 57,4 miliardy korun při tržbách 243,3 miliardy. Holding své výsledky v době pandemie připisuje podnikání v regulovaných a dlouhodobě nasmluvněných činnostech.

Zájem o knihy se stále drží

Knihkupci ani pod vlivem covidových opatření nepociťují pokles tržeb. Pozornost lidí se obrací ke knihám, zvláště poté, co nemohou navštěvovat divadla a kina. Knihkupcům pomáhá taky internetový obchod, který zaznamenal výrazný růst. Výpadek trhu z jara se ale podle knihkupců dohnat nepodaří.

Ceny bytů ve velkých městech stále rostou

I přes koronavirovou krizi byty ve velkých městech ČR stále zdražují. Nejvíce stoupá cena v Hradci Králové (o 22,1 procenta), Ostravě (o 21,8 procenta) a Ústí na Labem (o 20,6 procenta). Nejméně byty zdražily v Praze (o 10,8 procenta) a v Českých Budějovicích (o 12,1 procenta).