Prezident Miloš Zeman si prosadil svou: Ceremonie s předáváním státních vyznamenání při příležitosti oslav 28. října bude. Zpěvák Daniel Hůlka, prezidentův dlouholetý podporovatel, se rozhodl vrátit medaili Za zásluhy, kterou dostal od Zemana v roce 2016.

Vláda Andreje Babiše (ANO) uvalila na občany Česka další tvrdá opatření, ale prezident Miloš Zeman si prosadil svou. Přestože současná nařízení zakazují až do 3. listopadu shromažďování více než 6 osob, Zeman se chystá na Hradě uspořádat oslavy státního svátku 28. října s tradičním předáváním vyznamenání. Babiš s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) Zemanovi v Lánech doporučili ceremonii omezit.

Politici se dohodli na tom, že předávání státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě se konat bude, ale pouze za účasti prezidenta a vyznamenaných.

Zeman by zrušení ceremoniálu považoval za urážku státního svátku vzniku republiky i vyznamenaných.

Premiér Babiš po jednání podle serveru Novinky.cz uvedl, že poslední slovo bude mít hygiena.

Vyznamenání od prezidenta dostal v roce 2016 také zpěvák Daniel Hůlka, který Zemana podporoval v obou prezidentských volbách. Hůlka dnes oznámil, že medaili Za zásluhy hodlá Hradu vrátit.

Zpěvák poslal Zemanovi dopis, ve kterém mu oznámil, že ho prezident zklamal svými výroky. V době, kdy se mnozí lidé bojí o budoucnost ať už sebe, nebo svých potomků, se k nim podle Hůlky prezident otočil zády.

Hůlka reagoval na Zemanova slova v rozhovoru pro MF DNES, že v důsledku koronaviru „zkrachují jen ti neschopní“. O umělcích pak prohlásil, že „vytvořili svá nejkrásnější díla tehdy, když byli hladoví.“

Když se úplně zavřenou noční kluby, bude podle prezidenta „pražská smetánka sedět, číst knihy a zvyšovat tím svou beztak nízkou vzdělanostní úroveň.“

Zeman přitom v uplynulých dnech Hůlku zkritizoval, protože se zpěvák účastnil demonstrace proti nošení roušek.

Kromě premiéra Babiše a ministra Hamáčka přijal Zeman v Lánech také ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO). Jednat měli o návrhu státního rozpočtu pro příští rok.

Schillerová navrhla pro příští rok schodek státního rozpočtu 320 miliard. Plánovaný deficit je sice o 180 miliard nižší, než plánuje Babišova vláda letos, ale zároveň jde o druhý nejvyšší schodek v historii.

Návrh navíc nepočítá se zrušením superhrubé mzdy, kterým rozpočet ročně přijde o 50 miliard korun.

Schillerová uvedla, že nemůže v návrhu počítat s něčím, co ještě není definitivně schváleno. (pel)

Vláda od středy zavře restaurace a školy. Zakázáno bude i pití alkoholu, zatím jen venku

Zatajené opatření vlády proti koronaviru: Do obchoďáku mohou lidé maximálně ve dvou

Prymula hned pohrozil zpřísněním opatření. Hospody budou muset zavřít už ve 22 hodin