Vláda od 14. října uzavře restaurace, bary a kluby. Na veřejných místech bude platit zákaz pití alkoholu.

Babišova vláda znovu zpřísnila protikoronavirová opatření. Dočasně budou uzavřeny restaurace, hospody a bary. Zakázána také bude konzumace alkoholu na veřejně dostupných místech. Všechny školy s výjimkou mateřských od středy 14. října přecházejí na distanční výuku, a to do 1. listopadu. Od dnešního dne pak platí povinnost mít nasazenou roušku také na zastávkách veřejné dopravy. 

„Chceme požádat veřejnost a občany o porozumění. Je to strašně důležité, protože nechceme tady riskovat scénář á la Izrael nebo Itálie, jak se stalo na jaře,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Shromažďování v Česku bude kvůli epidemii covidu-19 od středy omezené na maximálně šest osob.

Do restaurací, barů a podobných stravovacích zařízení nebudou smět chodit zákazníci, bude možné je obsloužit pouze přes výdejní okénko, které může fungovat do 20. hodiny.

Na veřejnosti však bude zcela zakázáno konzumovat alkoholické nápoje.

Výjimku budou mít pouze hotelové restaurace pro hotelové hosty a svatební a smuteční hostiny.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák přitom dříve v pondělí po zasedání tripartity uvedl, že předseda vlády Babiš i ministr Prymula ubezpečili, že k úplnému zavření restaurací nedojde.

Po razantním omezení teoretické výuky na vysokých a středních školách budou od 14. října zcela uzavřeny i školy základní, družiny a školské kluby. Mateřských škol se opatření netýká.

„Co je důležité a pozitivní, že už dnes víme, kdy tyto školy otevřeme, a to bude 2. listopadu, a samozřejmě jsou tady ještě prázdniny od 26. října jeden týden. Takže vlastně mluvíme o dvou týdnech,“ řekl předseda vlády.

Už od úterý 13. října pak platí povinnost mít nasazenou roušku či jiné ochranné prostředky dýchacích cest i na zastávkách, nástupištích a v čekárnách hromadné dopravy. Od 10. září platí v celém Česku povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách.

Vláda ze státních hmotných rezerv uvolní 190 tisíc kusů respirátorů typu FFP2 a 1 milion roušek pro těžce hendikepované osoby.

Kromě toho bude uvolněno 205 milionů korun na nákup remdesiviru.

Všechna opatření (kromě distanční výuky do 1. listopadu) platí do konce nouzového stavu – tedy do 3. listopadu. Premiér Babiš zároveň uvedl, že se opatření zmírní, až se průměrné reprodukční číslo sníží na hodnotu 0,8. (pel)

Zatajené opatření vlády proti koronaviru: Do obchoďáku mohou lidé maximálně ve dvou

Prymula hned pohrozil zpřísněním opatření. Hospody budou muset zavřít už ve 22 hodin