Norsko se chystá sebrat peníze Polsku a Maďarsku. (Ilustrační foto)

Norsko hodlá pozastavit vyplácení peněz z fondů určených pro Polsko a Maďarsko. Podle Osla mají obě země problém s dodržováním evropských hodnot jako je ochrana menšin nebo dodržování zásad právního státu. Polská města, která se označila za „zóny bez LGBT“, přijdou o 100 milionů eur (2,7 miliardy korun). Nečlenská země tak chce prý chránit hodnoty Evropské unie. A desítky tisíc eur chce Polákům sebrat i Brusel. 

„Všechny aktivity financované z prostředků Evropského hospodářského prostoru a z norských fondů musí respektovat a aktivně podporovat základní práva a svobody, včetně práv menšin,“ uvedla Marte Ziolkowskiová, poradkyně norské ministryně zahraničí pro Politico.

Podle Ziolkowskiové finanční podpora polským územním celkům, které se prohlásily za osvobozené od LGBT ideologie, porušuje pravidla EHS a norských fondů.

V souvislosti s tím už dříve Norsko zmrazilo přes 65 milionů eur (1,8 miliardy korun) na podporu polských soudů a nápravných zařízení.

Podle politologů je poněkud ironické, že nečlenská země je schopná zaujmout silnější postoj vůči Maďarsku a Polsku než samotná Evropská unie.

Několik desítek polských obcí se prohlásilo za „zóny bez ideologie LGBTI“ v loňském roce.

Komunita homosexuálů, bisexuálů a transgender osob tak není v takových místech, která jsou označena samolepkou, vítána. Brusel to však považuje za diskriminaci a vyzval polské úřady, aby zakročily.

Polské obce se ve svých rezolucích hlásí ke křesťanské tradici a kultuře, s nimiž podle nich není tolerance k sexuálním menšinám v souladu, neboť útočí na autoritu rodiny či vývoj dětí.

Oslo se na rozdíl od Evropské unie může rozhodovat nezávisle. Evropská rada totiž musí brát v potaz stanovisko všech členských zemí, a to včetně těch, které by chtěl Brusel potrestat.

Norsko se v roce 1994 v referendu rozhodlo nestát členem EU. Za přístup ke společnému trhu platí vysoké částky skrze norské fondy a do programů Evropského hospodářského prostoru (EHS). (pel)

Brusel trestá Polsko za zóny bez sexuálních menšin: Sebere jim desítky tisíc eur