Evropská unie nepošle peníze do polských měst, které se označily za "zóny bez LGBT".

Celkem 6 polských měst se označilo za „zóny bez LGBT“, nebo zakázaly kampaně za práva párů stejného pohlaví. Evropská unie jim za to sebere desítky tisíc eur. Brusel totiž odmítá podpořit žádosti z Polska týkající se programu na podporu partnerství měst z různých unijních zemí.

Mluvčí Adalbert Jahnz informaci potvrdil. Nejmenoval konkrétní města, protože podle pravidla EU se jména odmítnutých žadatelů nezveřejňují.

Komisařka EU pro rovnost Helena Dalli rovněž tweetovala, že „zamítnuto bylo 6 žádostí o partnerství měst, které přijaly rezoluce o zónách bez LGBT“.

„Unijní hodnoty a základní práva musí být respektována všemi 27 členskými státy,“ uvedla Dalliová.

V rámci programu podporujícího partnerství mezi městy mohou jednotlivé komunity z různých unijních zemí získat až 25 tisíc eur (téměř 660 tisíc korun) na rozvoj společných aktivit a programů.

Dalším žadatelům z Polska přitom byly finanční prostředky z programu poskytnuty.

Několik desítek polských obcí se prohlásilo za „zóny bez ideologie LGBTI“ už v loňském roce.

Komunita homosexuálů, bisexuálů a transgender osob tak není v takových místech, která jsou označena samolepkou, vítána. Brusel to však považuje za diskriminaci a vyzval polské úřady, aby zakročily.

Polské obce se ve svých rezolucích hlásí ke křesťanské tradici a kultuře, s nimiž podle nich není tolerance k sexuálním menšinám v souladu, neboť útočí na autoritu rodiny či vývoj dětí. (pel)