Po 114 letech se výroba českých Lentilek přesune do Německa. (Foto: Redakční koláž)

Lentilky v Česku po 114 letech končí. Společnost Nestlé přesune výrobu tradičních čokoládových bonbonů od jara 2021 do německého Hamburku. A změní se i receptura cukrovinky, která dostane také nový obal. Nyní Lentilky vyrábí holešovská továrna Sfinx. 

Informoval o tom Český rozhlas.

„Sjednocujeme recepturu mezi Lentilkami a Smarties, to znamená, že v Lentilkách bude méně cukru a bude tam více čokolády, což nám vyšlo na základě spotřebitelských testů,“ uvedl ředitel pro korporátní záležitosti společnosti Vratislav Janda pro Radiožurnál.

K přesunu výroby dojde, protože pouze v Hamburku lze nyní takové požadavky naplnit. Jednak se jedná o snížení nákladů na údržbu výrobních technologií, ale také o lepší využití kapacit v továrně v Hamburku. Ta je schopna pokrýt výrobu a distribuci produktu do všech zemí Evropské unie.

Podle mluvčího Nestlé Česko Robert Kičiny je hamburský závod navíc vybaven technologii balení lentilek do papírových obalů. Obaly některých formátů totiž dnes mají plastové části.

V českém závodě Sfinx v Holešově bude nicméně i nadále probíhat balení nejpopulárnější 28gramové varianty lentilek.

Lentilky se v českých zemích začaly vyrábět již v roce 1907. Společnost Nestlé v Česku provozuje továrny Zora Olomouc a Sfinx Holešov. Mezi její tuzemské značky patří například Orion, Studentská pečeť, Margot nebo Kofila. (pel)