Ruský Gazprom dostal v Polsku pokutu 175 miliard kvůli nepovolené stavbě plynovodu Nord Stream 2.

Ruská společnost Gazprom musí Polsku zaplatit pokutu 29 miliard zlotých (175 miliard korun) za nepovolenou stavbu plynovodu Nord Stream 2. Podle rozhodnutí polského antimonopolního úřadu UOKiK plynárenský gigant začal se stavbou Nord Stream 2, aniž by počkal na schválení tímto úřadem. Plynovod, proti kterému se staví Spojené státy, má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa.

Dalších 5 firem pak dostalo pokutu 234 milionů zlotých (1,4 miliard korun), protože se podílejí na financování stavby. Jde o německé společnosti Uniper a Wintershall, britsko-nizozemský Shell a rakouské firmy OMV a Engie.

Polovinu nákladů pak hradí Gazprom, polovinu pak zmíněné společnosti.

Výstavba plynovodu byla pozastavena poté, co na něj americký prezident Donald Trump v prosinci 2019 uvalil sankce. USA plynovod Nord Stream 2 kritizují s poukazem na obavu z přílišné závislosti Evropy na ruském plynu.

Rusko však tvrdí, že odpor USA je motivován americkými ekonomickými zájmy s cílem zajistit v Evropě odbyt dražšímu zkapalněnému zemnímu plynu z USA.

Polsko pak projekt považuje za hrozbu pro energetickou bezpečnost Evropy.

Kromě amerických sankcí se projektu do cesty postavil také nedávný útok na šéfa ruské opozice Alexeje Navalného. Ten byl v ohrožení života převezen právě do Německa. Když se poté jeho zdravotní stav zlepšil, navštívila ho německá spolková kancléřka Angela Merkelová (CDU). Vztahy mezi Berlínem a Moskvou jsou ale mnohem více napjaté.

Dokončit aktuálně zbývá zhruba 120 kilometrů potrubí v dánských vodách. Gazprom uvedl, že projekt hodlá dokončit co nejrychleji.

Plyn přiváděný do Německa plynovodem Nord Stream 2 bude využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal. (pel)

Němci se s Rusy postavili Američanům: Plynovod Nord Stream 2 dokončí vzdor sankcím USA