Společnost Deloitte po nátlaku vědců stáhla studii, která zlehčovala dopady globálního oteplování.

Vědci donutili společnost Deloitte stáhnout studii o pozitivních dopadech globálního oteplování ne ekonomiku. V případě Česka by podle studie ve všech uvažovaných scénářích měly převážit kladné ekonomické dopady. Zpráva však pobouřila nejen vědce a ekology, ale také centrálu mezinárodní společnosti. 

Informoval o tom server Aktuálně.cz.

„Nešťastně pojaté znění textu nereprezentuje globální postoj společnosti Deloitte na dopady změny klimatu, a proto byla zpráva stažena a již není veřejně dostupná,“ uvedl ředitel komunikace Deloitte CZ Michal Malysa pro Aktuálně.

Proti studii se vymezili i vědci z Univerzity Karlovy.

„Prezentované závěry nejsou adekvátně podložené, trpí omezeními použitého přístupu a neměly by být používány k zobecnění, o které se studie pokouší,“ uvedli vědci ve vyjádření.

Závěry podle serveru zpochybnil i vedoucí klimatického týmu výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Tomáš Jungwirth.

Zpráva o klimatické změně přitom podle informací Aktuálně.cz neobsahovala metodologické či faktické chyby. Vycházela z metodiky Mezinárodního měnového fondu. Ta ovšem podle kritiků není natolik komplexní, aby zachytila řady dalších vlivů souvisejících se změnami klimatu.

Podle zmiňované studie by v nejmírnějším scénáři bylo HDP na osobu v Česku na konci 21. století o 0,3 procenta vyšší. U „nejteplejšího“ scénáře je to dokonce o 1,1 procenta víc.

Na první pohled se to může zdát málo, kumulovaný dopad od roku 2020 do konce století by ovšem činil 8,6 procenta v nejmírnějším scénáři a až 25 procent ve scénáři nejrychlejšího oteplování, uvádí studie.

Z jednotlivých odvětví by pouze v zemědělství v „nejteplejším“ scénáři měly ke konci století začít převažovat negativní efekty. (pel)

Globální oteplování pomůže české ekonomice: HDP může stoupnout o 1,1 %, ukázala studie