Lidé, kteří jsou kvůli koronaviru v karanténě, neměli o volby do krajských zastupitelstev a Senátu moc zájem.

Ve středu se v českých okresech otevřela tzv. drive-in stanoviště, kde mohli volit do krajských zastupitelstev a Senátu lidé nakažení koronavirem, kterým byla nařízena karanténa. Pro každý okres bylo zřízeno minimálně jedno stanoviště. O hlasování z auta však byl minimální zájem. Stát vyčíslil náklady na drive-in hlasování na 35 milionů korun. 

Deset milionů z částky putovalo krajským úřadům, armádě pak 25 milionů.

Hlasovat z auta bylo možné pouze ve středu od 7:00 do 15:00.

Voliči u sebe museli mít občanský průkaz a rozhodnutí hygieny o nařízené karanténě, případně vystavenou neschopenku od lékaře.

Podle serveru Novinky.cz byl o hlasování z auta malý zájem. Možnosti hlasovat využily u jednotlivých stanovišť desítky, někdy stovky voličů.

Vzhledem k současné epidemiologické situaci ministerstvo vnitra navýšilo kapacitu až na 16 tisíc voličů, kteří by mohli hlasovat na drive-in stanovištích, v uzavřených pobytových zařízeních či do zvláštní volební schránky.

V případě, že občan v nařízené karanténě nemohl využít drive-in hlasování, může se do 1. října zaregistrovat na krajském úřadě.

Dostavila by se za nimi komise v ochranných prostředcích a s přenosnou urnou. Výjezdy bude zajišťovat stejná jednotka jako drive-in stanoviště. Hlasování bude probíhat od pátečních 7:00 do sobotních 14:00. (pel)