Lék remdesivir, který se používá při léčbě nemoci covid-19 s těžkým průběhem, začíná v Česku docházet. Nemocnice v ČR mají zásoby už jen na týden.

Nemocnicím v České republice dochází lék remdesivir, který se po užívá při léčbě těžkých případů nemoci covid-19. Lékařům nevystačí zásoby na více než týden. V Česku přitom dál raketově rostou počty nakažených. V neděli laboratoře odhalily 1 305 nových případů. 

Informoval to tom Český rozhlas Radiožurnál.

„Stávající objem remdesiviru, který v Česku máme, bude spotřebován příští týden. Jde o značný problém, protože lék je ověřen pro rychle se rozvíjející formy koronavirové infekce a pro pacienty, kteří potřebují být napojeni na kyslík,“ uvedl Martin Balík, vedoucí Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice (VFN).

Pokud se navíc nepodaří vyjednat další dodávku, současné zásoby léku dojdou do konce tohoto týdne.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula proto dojednává s výrobcem léku, americkou firmou Gilead Sciences, dodání další várky léku do konce tohoto týdne.

Sekce nemocničních lékárníků, která na zmenšující se zásoby upozornila jako první, přišla s nařízením pro použití léku pro případ, že by ho byl v nemocnicích nedostatek.

Pacient, kterému by měl být lék podán, by nesměl být na plicní ventilaci a zažívat příznaky koronaviru déle než pět dní.

S tím ale Balík nesouhlasí. Tvrdí, že podání remdesiviru smysl i u pacientů, kteří začnou příznaky pociťovat do týdne.

„U těžkých forem, kde se příznaky objevují do sedmi dnů, má lék opodstatnění a měl by být podáván. Pro pět dnů nemáme podklady v literatuře a myslím si, že je to velmi restriktivní. Přimlouval bych se za dodržení jednoho týdne,“ zdůvodnil.

Celkem bylo počátku března, kdy se v Česku objevily první případy covidu-19, zaznamenáno 64 597 nakažených. Aktuálně nemocných je 32 723.

Počet hospitalizovaných přitom v posledních dnes roste. Podle dat ministerstva zdravotnictví stouply od září pětinásobně. V současné době je s covidem-19 v nemocnici 802 pacientů.

Zvyšuje se ale i počet lidí, kteří novému typu koronaviru podlehli. Dosud s covidem-19 v ČR zemřelo 606 lidí. (pel)

Remdesivir v akci: Stav pacienta umírajícího v Česku na COVID-19 se výrazně zlepšil