Souhrn nejdůležitějších ekonomických zpráv z České republiky i ze světa za uplynulý týden (11. září – 18. září 2020).

Týdenní přehled zpráv z ekonomiky. Souhrn nejdůležitějších ekonomických zpráv z České republiky i ze světa za uplynulý týden (11. září – 18. září 2020).


  • Evropská komise prosazuje klimatické a digitální projekty

Jak mají státy využít peníze ze vznikajícího krizového fondu? Podle Evropské komise především na klimaticky šetrné či digitální projekty. Státy mají Bruselu své investiční plány, podle nichž bude komise peníze přerozdělovat, posílat od poloviny října do konce dubna.

  • Ropa zdražuje – může za to i hurikán Sally

K dnešnímu dni vzrostly ceny ropy o více než 3 procenta. Důvodem je nečekaný pokles zásob ropy ve Spojených státech a také hurikán Sally, kvůli kterému byla přerušena část těžby v Mexickém zálivu.

  • MF si příští rok výběrem daní polepší

Ministerstvo financí zveřejnilo přehled, ze kterého vyplývá větší příjem státu z většiny daní i ze sociálního pojištění, než tomu bylo v letošním roce. Na dani z přidané hodnoty by měl stát v roce 2021 získat 443,3 miliardy korun proti letos plánovaným 420 miliardám korun.

  • Lidé vyloučení z hazardních her mají nově rejstřík

Ministerstvo financí dnes spustilo pilotní provoz rejstříku osob vyloučených z hazardních her. Budou v něm například lidé pobírající dávky ve hmotné nouzi nebo osoby v úpadku. O zápis do rejstříku mohou lidé požádat i sami. Ostrý provoz má být spuštěn 20. prosince.

  • Prodej nových aut se propadá i v největších státech Evropy

Prodej nových aut v zemích Evropské unie hlásí za dosavadní období propad o 32 procent. Z toho v samotném červenci počet registrací nových aut klesl o 5,7 procenta a v srpnu o 18,9 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

  • ČNB se obává dalšího propadu koruny

Koruna v posledním týdnu viditelně ztrácí a přiblížila se úrovním předpokládaným poslední prognózou centrální banky. Současně však může koruna výrazně zamíchat i celým ekonomickým výhledem. ČNB se obává, že pokud dojde k zostření karanténních opatření, koruna by mohla i nadále oslabovat.

  • Zájem o hypotéky v srpnu opět stoupl

Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu klesla na 2,11 procenta z červencových 2,15 procenta. Sazba se snížila již pátý měsíc v řadě, přičemž tak nízko byla naposledy v říjnu 2017. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Zájem o hypotéky byl v srpnu opět rekordní. Banky poskytly 6868 hypoték za 19,173 miliardy korun.

  • Recese prohloubí nerovnosti, krize zasáhne chudší

Oživení globální ekonomiky po krizi vyvolané koronavirovou pandemií může trvat až pět let. Ve čtvrtek to uvedla hlavní ekonomka Světové banky (SB) Carmen Reinhartová. Upozornila také, že recese způsobená pandemií bude v některých zemích trvat déle a prohloubí nerovnosti, protože krize zasáhne mnohem více nejchudší v bohatých zemích a také nejchudší země budou zasažené výrazně více než bohatší.