Česko pošle Maroku 100 milionů korun na zvládání nelegální migrace, rozhodla vláda. (Ilustrační foto)

Česko daruje Maroku 100 milionů korun na společný migrační projekt zemí visegrádské skupiny a Německa. Návrh, který předložila ministerstva vnitra a zahraničních věcí, schválila Babišova vláda. Celkově dají země společně do projektu 30 milionů eur (799 milionů korun). 

Finanční injekce pro severoafrický stát budou rozděly na dvě poloviny. Jednu uhradí samotné Německo, o druhou se pak podělí státy V4, kam patří právě Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Představitelé visegrádské čtyřky se na společném projektu dohodli s německou spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou na loňském summitu v Bratislavě.

„Finanční příspěvek za ČR činí 3,75 milionu eur (přibližně 99,5 milionu korun). Společný migrační projekt je rozdělen na dva komponenty, které se zaměřují na podporu rozvoje a ochranu hranic,“ je uvedeno v materiálu.

Polovina zmíněné částky poputuje na rozvojovou pomoc, kterou bude garantovat německá Společnost pro mezinárodní spolupráci (GIZ).

„Agentura je v Maroku dlouhodobě přítomna a může navázat na své dosavadní zkušenosti. Pro realizaci projektu vypíše GIZ transparentní výběrová řízení, která budou otevřena i českým firmám a nevládním organizacím,“ píše se v materiálu.

Shodnou částku poskytne Česko Mezinárodnímu středisku pro rozvoj migrační politiky (ICMPD) na posílení ochrany hranic. Součástí projektu je nákup technického vybavení pro ochranu hranic prioritně ze zemí V4 a Německa.

Společná iniciativa V4 a Německa má sloužit k řešení příčin a prevence nelegální migrace z Maroka. (pel)