Premiér Babiš je přesvědčený, že vláda zvládá boj s pandemií koronaviru dobře. (Ilustrační foto)

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl zdrcující kritiku, že vláda nezvládá boj s koronavirem. Šéf kabinetu si myslí pravý opak, podle něj to Česko zvládá dobře. Připomněl, že sousední Slovensko, které Česko od pátku zařadí kvůli růstu počtu nakažených koronavirem na seznam rizikových zemí, dělá testů na covid-19 pětkrát méně. 

„Ze všech míst je kritika, jak jsme dělali všechno špatně. Všichni už zapomněli, jak jsme nosili povinně roušky venku,“ uvedl Babiš na setkání středočeských starostů v Praze.

Narážel tak na fakt, že během jara bylo podle něj opatření chránit si nos a ústa samozřejmé. Dnes to prý naopak a lidé se mu vysmívají, když jde na nákup s respirátorem.

Vyzval také k tomu, aby se veřejnost přestala koronavirem strašit. Kvůli obavám z koronaviru se podle něj u části lidí zhoršila prevence rakoviny kůže.

„Tolik, co my testujeme, nikdo netestuje,“ uklidňoval premiér.

V té souvislosti znovu připomněl, že například sousední Slovensko, které Česko od pátku zařadí kvůli růstu počtu nakažených koronavirem na seznam rizikových zemí, dělá testů na covid-19 pětkrát méně. (pel)