Přehled nejdůležitějších zpráv z byznysu v Česku i ve světě za uplynulý týden (5. září–11. září 2020)

Týdenní přehled byznysových zpráv. Souhrn nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (5. září–11. září 2020)


  • VW prý může brzy předstihnout ve výrobě elektromobilů současnou jedničku Teslu

Německý automobilový koncern Volkswagen si dělá zuby na první místo ve výrobě elektromobilů, které nyní s přehledem obsadila americká společnost Tesla. V roce 2023 by koncern chtěl dosáhnout objemu výroby od 900 tisíc do 1,5 milionu. Velkou výhodou pro VW je jeho modulární platforma pro elektromobily.

  • Skupina Veolia získá od EPH pražskou teplárnu

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského prodává Pražskou teplárenskou francouzské skupině Veolia. Z hlediska počtu provozovaných zařízení se jedná o jednu z největších tepláren v Česku. Dodává teplo pro více než 230 tisíc domácností. Loni firmě meziročně vzrostl čistý zisk o 3,3 % na 580 milionů korun.

  • Pražský soud prohlásil konkurz na majetek EMTC podnikatele Bárty

Městský soud v Praze prohlásil konkurz na majetek skupiny EMTC – Czech podnikatele Tomáše Bárty. Tím přechází oprávnění nakládat s majetkem skupiny plně do rukou insolvenčního správce Jaroslava Brože. Do insolvenčního řízení se přihlásilo na 854 věřitelů. Jejich pohledávky jsou ve výši téměř 1,8 miliardy korun.

  • Kvůli koronavirové krizi České dráhy v pololetí zaznamenaly ztrátu 1,98 mld. Kč

Pokles tržeb v souvislosti s koronavirovou pandemií pocítila osobní i nákladní doprava Českých drah. Ty letos v 1. pololetí hospodařily se ztrátou 1,98 miliard korun. Oproti minulosti je to podstatný rozdíl, protože v předchozích letech byly v zisku. Současný stav je ovlivněn zejména poklesem počtu cestujících až o 90 %.

  • Huawei chce mít svůj vlastní systém pro smartphony. Na trh ho uvede příští rok

Čínská společnost Huawei Technologies si dala za cíl v příštím roce obohatit trh se smartphony o svůj vlastní operační systém. Ten by měl být alternativou současného Androidu americké firmy Google. Už v prosinci letošního roku chce zpřístupnit beta verzi nového systému vývojářům.

  • Soud kvůli emisní aféře čeká bývalého šéfa VW Winterkorna

Bývalého šéfa německého automobilového koncernu Volkswagen čeká veřejný soudní proces kvůli obvinění z podvodu v souvislosti s emisním skandálem. Třiasedmdesátiletý Winterkorn bude čelit obvinění z organizovaného komerčního podvodu. Je pravděpodobné, že bude shledán vinným. Skandál stál automobilku desítky miliard eur.

  • Firma Pilulka.cz vstoupí na trh Start pražské burzy

V následujících týdnech vstoupí na trh Start pražské burzy lékárenská a technologická společnost Pilulka.cz. Trh je určený pro menší firmy. Pilulka.cz se rozhodla emitovat 20 % nových akcií, jež se budou na tomto trhu obchodovat. V příštích letech společnost hodlá přejít na hlavní trh burzy.

  • Aerolinky Smartwings podaly žalobu na výrobce letadel Boeing

Žalobu na amerického výrobce letadel Boeing podala v USA česká letecká skupina Smartwings. Důvodem je hlavně to, že skupina doposud nedostala náhradu škod za nucenou odstávku letadel Boeing 737 MAX. Ta byla způsobena zastavením provozu těchto letadel po dvou tragických haváriích kvůli problémům se softwarem. Odstávka způsobila firmě Smartwings škodu za asi 2 miliardy korun.

  • Devět metrů vysokou čokoládovou fontánu představil Lindt & Sprüngli

Do nově otevřeného domu čokolády nechal nainstalovat švýcarský výrobce Lindt & Sprüngli obří devítimetrovou čokoládovou fontánu. Cílem tohoto je přilákat na 350 tisíc návštěvníků. Centrum se má stát výkladní skříní firmy, a pomoci jí tak čelit ekonomickým nesnázím, jež způsobila pandemie covidu-19.

  • Svou budoucnost vidí Modelárna LIAZ v letectví

Liberecká Modelárna LIAZ je jedním z pozůstatků výrobce nákladních vozidel. Nyní dodává automobilkám v tuzemsku i zahraničí nástroje pro výrobu a kontrolu dílů. Svou budoucnost však chce spojit s letectvím. Může za to i koronavirová pandemie, která zhoršila platebních morálku jejích odběratelů. Firma vyvinula bezpilotní vrtulník, který dokáže unést až 70 kilogramů nákladu.