Ministerstvo pro místní rozvoj rozdá v rámci dotačního programu COVID-Ubytování 3,3 miliardy korun, které mají pomoci hoteliérům kompenzovat výpadek z období jara, když nemohli kvůli rozhodnutím vlády fungovat. (Ilustrační foto)

Ministerstvo pro místní rozvoj spustilo program COVID-Ubytování, který má hoteliérům kompenzovat výpadek příjmů kvůli koronaviru. Podnikatelé si rozeberou 3,3 miliardy korun. Podle druhu ubytování jim stát přispěje za každý pokoj od 100 až po 330 korun za den. 

Resort o tom informoval na webu.

„Díky tomu, že jsme obdrželi notifikaci od Evropské komise, jsme  mohli vyhlásit program COVID-Ubytování, který pomůže celé řadě hotelů, penzionů, motelů, kempů a dalším ubytovacím zařízením v malých i velkých městech,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

„Více jak 95% z nich muselo být uzavřeno a provozovatelé se tak ocitli ve velmi tíživé ekonomické situaci. Tyto dopady byly rozsáhlé, a tak jsme přišli s tímto dotačním programem, který alespoň částečně pomůže provozovatelům těchto zařízení překlenout se přes toto nelehké období,“ doplnila.

Příspěvek bude podle kategorie a třídy ubytování činit 100 až 330 korun za pokoj.

Zohledněna bude také sezónnost. To znamená., že pokud v předchozích dvou letech bylo zařízení uzavřeno, na podporu nárok mít nebude, popřípadě bude poměrně krácena.Tato podmínka nebude platit pro zařízení, která byla nově otevřena po 1. 6. 2019.

Příjem žádostí, které bude zpracovávat Státní fond podpory investic, skončí 30. října.

Zdroj: MMR ČR

(pel)