Přeplněný uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos znovu hořel. (Ilustrační foto)

Na řeckém ostrově Lesbos znovu hořel uprchlický tábor Moria. Hasičům komplikovali práci migranti, kteří po nich házeli kameny a bránili jim tak v zásahu. Na ostrově byl vyhlášen stav nouze. Jde to přitom už několikátý případ, kdy začal tábor hořet. V minulosti ho podpálili právě běženci, kteří si tak chtěli vynutit převoz na pevninu. 

Zatím není jasné, co bylo příčinou požáru. Vyloučeno podle spekulací není, že ho založili sami migranti, ale centrum mohli podpálit i místní obyvatelé.

Požár vypukl v táboře Moria těsně po úterní půlnoci a rychle se šířil kvůli silnému větru, který v nárazech dosahoval až rychlosti 70 km/h. Zástupce guvernéra Lesbos Aris Hatzikomninos řekl místnímu rozhlasu, že tábor byl „úplně zničen“.

Policie uzavřela silnice vedoucí z tábora, aby zabránila uprchlým migrantům vstoupit do blízkých měst. Mytilinský starosta řekl, že „policie na silnici střeží přes 12 tisíc uprchlíků“, z nichž někteří navíc mají pozitivní testy na covid-19.

Na ostrově Lesbos byl vyhlášen stav nouze.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis svolal ve středu mimořádnou schůzku k požáru. Několik ministrů tak míří na Lesbos, aby vyhodnotili situaci.

Evropská komise uvedla, že je připravena Řecku „v této těžké chvíli pomoci na jakékoli úrovni“.

V táboře s kapacitou 2 800 míst v současné době žilo 12 600 migrantů. Podle InfoMigrants je asi 70 procent lidí v táboře z Afghánistánu, ale žijí tam migranti z více než 70 různých zemí. (pel)