Premiér Andrej Babiš se považuje za vysoce morálního člověka, který nelže ani nekrade. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Premiér Andrej Babiš (ANO) se považuje za vysoce morálního člověka, který nelže, nekrade, moc nepije a nemá milenku. Uvedl to v rozhovoru pro německý časopis Der Spiegel. Česko je podle něj vzorem pro ostatní země. Je přesvědčený, že se mu podaří změnit i skeptický pohled Čechů na EU. 

„Česká republika je vzorem pro budoucnost. Mnoho cizinců – z Francie i jinde – k nám přichází. Žijí zde a cítí se v bezpečí,“ řekl Babiš v rozhovoru.

Česko podle něj před 2. světovou válkou patřilo mezi nejvíce industrializované země světa, proto chce opět patřit „mezi nejlepší“. Země by se podle něj měla vést „jako rodinná firma“.

Babiš se označil za člověka vysokého morálního kreditu.

„Nelžu ani nekradu. Příliš nepiju a nemám milenku,“ odpověděl na dotaz, kolik toho zbývá v ˇčeské politice z morálního odkazu bývalého prezidenta Václava Havla.

Časopis zmínil, že česká populace jednou z nejskeptičtějších v EU.

„Bude to lepší. Částečně kvůli mně. Jsem proevropský a kritizuji jen konkrétní aspekty. A některé návrhy, například pokud jde o zahraniční politiku,“ řekl.

Evropská unie by se podle něj měla vrátit ke svým kořenům, zredukovat byrokracii a také přestat hovořit o příkopu mezi Západem a Východem.

Babiš v rozhovoru znovu odmítl migrační kvóty.

„Migrace je celoevropským problémem. Potřebujeme Marshallův plán pro Sýrii. Lidé by měli mít možnost vrátit se do své domovské země z uprchlických táborů, aby tam mohli žít a pracovat. Každý rok do České republiky přijde také asi 60 000 lidí, ale legálně. Kvóta EU pro distribuci uprchlíků je nepřijatelná,“ rozhorlil se.

Jako určité řešení spatřuje zřízení jakéhosi imigračního místa. To by fungovalo jako kdysi záchytný ostrov Ellis Island v New Yorku, kam přijížděli imigranti z Evropy.

„Proč by měli být nelegální přistěhovalci distribuováni po celé EU? My Češi prokazujeme spoustu solidarity: Přispíváme spoustou peněz; vyslali jsme policii na hranici v Makedonii,“ řekl. (pel)