Rodinná rezidence Antilia indického miliardáře Ambaniho v Bombaji je 173 metrů vysoká.

Přinášíme přehled světových miliardářů aktuální na konci prvního zářijového týdne (stav ze dne 4. 9. 2020). V první  desítce nejbohatších lidí světa je 8 Američanů, jeden Ind a jeden Evropan.

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos zůstává i nadále v čele pořadí světových miliardářů v žebříčku dle agentury Bloomberg. Jeho majetek dosáhl hodnoty 198 miliard dolarů (4,42 bilionu Kč). Od začátku letošního roku zbohatl o 83 miliard dolarů (1,8 bilionu Kč).

Na druhém místě se s odstupem drží zakladatel Microsoftu Bill Gates s majetkem 124 miliard dolarů (2,77 bilionu Kč). Ten si od začátku roku polepšil o 10,9 miliardy dolarů.

Spoluzakladatel a šéf sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg je třetí s majetkem v celkové hodnotě 110 miliard dolarů (2,45 bilionu Kč).

Čtvrtý nejbohatší je Elon Musk, šéf výrobce elektromobilů Tesla. Jeho majetek činil 96,2 miliardy dolarů (2,15 bilionu Kč). Hodnota jeho majetku od začátku roku vzrostla o 68,6 miliardy dolarů.

Prvním a jediným Evropanem ve světové miliardářské TOP 10 je francouzský obchodní magnát Bernard Arnault, šéf koncernu LVMH, do kterého patří luxusní značky Louis Vuitton, Moët či Hennessy. Hodnota jeho majetku dosahuje 88 miliard dolarů (1,96 bilionu Kč). To ho řadí na celkové páté místo na světě.

Na šestém místě se v žebříčku drží „Věštec z Omahy“, investor Warren Buffett, s majetkem v hodnotě 82,5 miliardy dolarů (1,84 bilionu Kč). Buffet je šéfem a spoluvlastníkem holdingové společnosti Berkshire Hathaway.

Na sedmém místě žebříčku světových miliardářů je indický podnikatel a ropný magnát Mukesh Ambani, vlastník společnosti Reliance Industries. Ambaniho majetek dosáhl 81 miliard dolarů (1,81 bilionu Kč).

Někdejší dlouholetý šéf Microsoftu Steve Ballmer je na osmém místě s majetkem v hodnotě 78 miliard dolarů (v přepočtu 1,74 bilionu korun).

Deváté a desáté místo zaujímají spoluzakladatelé Googlu Larry Page a Sergej Brin. Majetek Larryho Page dosáhl na konci prvního zářijového týdne hodnoty 77,4 miliardy dolarů (1,73 bilionu Kč). Brin se mohl těšit z majetku ve výši 75 miliard dolarů (1,67 bilionu Kč).

Nejbohatším Čechem je Petr Kellner, majoritní vlastník holdingové společnosti PPF Group. Kellnerův majetek nyní dosahuje celkové hodnoty 12,6 miliardy dolarů (281 miliard Kč). V žebříčku miliardářů agentury Bloomberg je Kellner aktuálně na 144. místě.

V první pětistovce světových miliardářů není žádný další zástupce Česka ani Slovenska.