Firma kancléře Vratislava Mynáře dostala pokutu 300 tisíc za nepovolené zasněžování sjezdovky v Osvětimanech. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Firma O.L.G.A. spoluvlastněná hradním kancléřem Vratislavem Mynářem dostala pokutu 300 tisíc korun za celkem 5 tisíc kubíků načerno odebrané vody, kterou používala k zasněžování lyžařské sjezdovky v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Sankci udělila firmě Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). 

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

„Jedná se o pokutu 100 tisíc korun za akumulaci povrchové vody a 200 tisíc korun za odběr povrchové vody pro zasněžování Ski areálu Osvětimany,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová pro server.

Rybník v Osvětimanech na Uherskohradišťsku si kancléř nechal vybudovat bez povolení už před 13 lety. Z rybníku také právě částečně zasněžuje vlastní sjezdovku, na což však také nemá potřebná povolení.

Kancléř dříve uvedl, že souhlas na čerpání vody má od správce toku. To bylo ale podle zjištění iRozhlasu pouze dílčí, doporučující rozhodnutí.

Inspekce proto rozhodla, že kancléřova firma zasněžování povolené neměla. Za pravdu jí dalo i ministerstvo životního prostředí, ke kterému se Mynářova firma odvolala.

Kromě toho jiná firma propojená s kancléřem Mynářem, společnost Clever Management, měla v Osvětimanech problémy s dalším úřadem. Podnik nevrátil ve stanovené lhůtě část dotace na dostavbu penzionu, který v Osvětimanech Mynář provozuje. Peníze podle zjištění dotačního úřadu získala firma neoprávněně. (pel)

Mynářův penzion musel vrátit dotaci 1 milion za porušení podmínek. Úřad lustruje i další dotace

Mynář musí zaplatit pokutu 50 tisíc za nelegální rybník. Zasněžuje z něj i vlastní sjezdovku