Česká ekonomika klesla ve 2. čtvrtletí 2020 o 11 procent.

Ekonomika Česka ve 2. čtvrtletí 2020 zaznamenala propad 11 procenta. Na vině bylo hlavně snížení poptávky ze zahraničí. Šlo tak o největší pokles od roku 1993. 

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil zpřesněný odhad.

Mezičtvrtletně klesl HDP o 8,7 procenta.

„Výkon české ekonomiky se ve 2. čtvrtletí meziročně snížil o 11 %. Největší podíl na tom měla zahraniční poptávka s příspěvkem -7,9 procentního bodu a dále spotřební výdaje domácností, které přispěly -2 procentními body,“ uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

„Domácnosti omezily výdaje zejména na předměty dlouhodobé a střednědobé trvanlivosti a také výdaje za služby,“ dodal Kermiet.

Koncem července statistici odhadovali meziroční pokles na 10,7 procenta a mezikvartální na 8,4 procenta.

Saldo zahraničního obchodu se ve 2. čtvrtletí meziročně snížilo o 56,5 miliardy korun na 44,1 miliardy korun, což byla nejnižší hodnota od druhého kvartálu 2012.

Vývoz zboží a služeb mezičtvrtletně klesl o 20,7 procenta, meziročně pak o 23,3 procenta. Meziroční pokles vývozu byl ovlivněn hlavně obchodem s pryžovými a plastovými výrobky, se stroji a zařízeními a s dopravními prostředky.

Dovoz zboží a služeb mezičtvrtletně klesl o 17,6  procenta, meziročně pak o 18,2 procenta. Na meziročním vývoji dovozu se významně podílel pokles dovozu ropy a zemního plynu, základních kovů, strojů a zařízení a subdodávek pro automobilový průmysl. (pel)