Důchodci dostanou v prosinci před Vánoci jednorázový mimořádný příspěvek 5 tisíc korun. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Důchodci starobní i invalidní dostanou v prosinci jednorázový mimořádný příspěvek 5 tisíc korun. Dohodli se na tom šéfové vládních stran ANO a ČSSD, Andrej Babiš a Jan Hamáček. Dopad tohoto opatření do státního rozpočtu dosáhne podle Babiše 15 miliard korun.

Babiš však odmítl, že by šlo o uplácení voličů před volbami.

„Chtěl bych zdůraznit, že skutečně to, co navrhujeme, není žádná korupce a žádný úplatek. Senioři si zaslouží tento příspěvek na lepší život,” zdůraznil premiér.

V říjnu 2020 se v Česku konají senátní a krajské volby. Nejpozději na podzim roku 2021 se budou konat volby do Poslanecké sněmovny.

Jednorázový mimořádný příspěvek dostanou penzisté letos v prosinci.

Babiš v této souvislosti konstatoval, že Česko není příliš zadlužená země a může si prý podobný výdaj dovolit.

„Tento a příští rok se musíme dočasně zadlužit. Až se vrátíme k normálu, tak se budeme znovu snažit dluh snižovat, tak jak jsme to dělali doteď,” nadnesl s tím, že zadlužení je důsledkem epidemie koronaviru.

Příspěvek se dotkne asi tří milionů starobních a invalidních důchodců a těch, co pobírají vdovský důchod. Zákon ještě musí projít legislativním procesem.

„Nemá to přímou souvislost s virem, jde o náklady seniorů,” podotkl Babiš.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová původně navrhovala, aby příspěvek činil 6000 korun. Ministryně financí Alena Schillerová byla ochotná přistoupit na 4000 korun.

Vláda již jednou podobný mimořádný jednorázový příspěvek důchodcům vyplácela a to v roce 2016. Tehdy se jednalo o částku 1200 Kč.

Od ledna 2021 budou penze v Česku automaticky valorizovány. V průměru půjde o zvýšení o 850 Kč měsíčně.

Vládní představitelé v předchozích dnech hovořili o navýšení zhruba o 1300 Kč. Premiér Babiš koncem července navrhl změnu valorizace na 900 korun. ČSSD pak navrhla zvýšení valorizace až o 400 Kč. Babiš následně prohlásil, že by valorizace mohla vzrůst až o 500 Kč.

Koalice se však nakonec dohodla, že penze budou od 1. ledna 2021 navýšeny jen v intencích zákonem požadované valorizace, tedy o 850 Kč v průměru. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Vláda chce dát důchodcům před Vánocemi příspěvek 6 tisíc. Za utrpení během pandemie