Babišova vláda uvažuje o vyplacení jednorázového příspěvku důchodcům ve výši 5 až 6 tisíc korun.

Babišova vláda chce dát důchodcům letos před Vánocemi jednorázový příspěvek 5 až 6 tisíc korun. Řekla to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) pro TV Nova, která se chystá vládě předložit návrh. O příspěvku do stejné výše mluvil i premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo, podle kterého by šlo o náhradu za stres a těžké situace v letošním roce.

„Předložím návrh na jednorázový mimořádný důchodový bonus ve výši 6 000 korun. My tomu říkáme rouškovné a pevně doufám, že se nám to podaří schválit,“ řekla Maláčová.

Navrhuje, aby peníze byly vyplaceny ještě před Vánoci.

Podle Babiše podpořila vláda během koronavirové pandemie zaměstnavatele a jejich prostřednictvím zaměstnance, živnostníky a podnikatele i lidi pracující na dohody. Přispět chce proto ještě penzistům.

„Důchodci také měli stres, prožívali těžkou životní situaci, tak jsme došli k názoru, že by si i oni zasloužili nějaký jednorázový příspěvek. Stejně, jako jsme to udělali v roce 2016. Tehdy dostali 1200 korun,“ řekl premiér v rozhovoru pro Právo.

Babiš o tom bude jednat s předsedou ČSSD a ministrem vnitra Janem Hamáčkem.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) uvedla, že na jednorázovém letošním příspěvku pro seniory je v koalici shoda.

„O jeho výši se budeme bavit v následujících týdnech,“ uvedla pro televizi Schillerová. (pel)