K pirátskému návrhu na zmrazení platů se přidali také KDU-ČSL a předseda STAN Vít Rakušan.

K pirátskému návrhu na zmrazení platů poslanců, senátorů a ústavních činitelů pro příští rok se přidali také KDU-ČSL a předseda STAN Vít Rakušan. Návrh by měl státu ušetřit přes půl miliardy korun. 

„Řada firem bojuje o přežití, hrozí růst nezaměstnanosti, lidem mnohdy chybí peníze i na základní životní potřeby a máme rekordní schodek rozpočtu ve výši půl bilionu korun. V takové situaci považujeme za nevhodné, aby se politikům zvyšovaly platy. Náš návrh ušetří státu přes půl miliardy,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Koronavirová krize podle nich těžce dopadla na celou zemi.

Piráti kromě toho připravují spolu s poslanci dalších stran komplexnější legislativu, která má vázat růst platů politiků na celkový vývoj ekonomiky, nikoliv pouze na průměr finančního ohodnocení ve státním sektoru, jak je tomu nyní.

Strana navrhne, aby se zákon o jednorázovém zmrazení platů ústavním činitelům pro rok 2021 projednal zkráceně, tedy jen v prvním čtení.

Platy ústavních činitelů a tedy i poslanců se ale poslední dobou stávají aktuálním tématem více stran.

Zmrazení platů navrhuje i hnutí SPD Tomia Okamury, které s takovým návrhem přišlo už v roce 2018.

„Je úsměvné, že teď před volbami najednou Piráti a ČSSD populisticky přichází s vlastním návrhem na zamrazení platů, přestože sami hlasovali před dvěma lety proti a ještě se jejich návrhem platy zvýšily. Doufám, že se občané nenechají oblbnout. Pro SPD platí, že konzistentně prosazujeme zamrazení platů a náš i jiný takový návrh podpoříme,“ uvedla SPD.

Sociální demokracie totiž nechce zůstat pozadu. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhla snížení platů ústavních činitelů na čtyřnásobek minimální mzdy. Poslancům by se tak podle jejího návrhu snížil plat o zhruba 22 tisíc korun měsíčně.

To Václav Klaus mladší letos v dubnu navrhoval poslancům a senátorům vzít platy druhé polovině letošního roku úplně.

Základní měsíční plat poslance a senátora dnes činí 90 800 korun měsíčně. Místopředsedové parlamentních komor berou stejně jako vládní ministři 173 200 korun měsíčně. Předsedové Sněmovny a Senátu, stejně jako předseda vlády pobírají měsíčně 243 800 korun. (pel)

Spor o příjmy poslanců: Okamurova SPD navrhuje zmrazení platů, stejně jako Piráti

Poslancům hrozí snížení platu. Maláčová jim plánuje vzít 22 tisíc. Piráti chtějí zmrazit plat

Klaus ml. chce sebrat poslancům a senátorům na půl roku platy. Aby prý šli příkladem