Okamurova SPD navrhuje zmrazení platu politiků. Totéž požadují Piráti. ČSSD chce snížení platů poslanců o 22 tisíc. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Okamurova SPD navrhuje zmrazení platu politiků. Se stejným návrhem přišli před časem i Piráti. Ministryně Maláčová (ČSSD) navrhuje podstatné snížení platů poslanců o 22 tisíc Kč. S ještě radikálnějším návrhem přišel už na jaře poslanec Klaus, který navrhl, aby poslanci působili zcela zdarma.

Okamurovo hnutí SPD předkládá návrh na zmrazení platů politiků. Strana připomenula, že s takovým návrhem přišla už před 2 lety. Ve Sněmovně však tento návrh žádná z ostatních parlamentních stran nepodpořila.

Naopak tehdy hlasy všech poslanců kromě SPD prošel návrh hnutí ANO a Pirátů na navýšení platů politiků o přibližně 10 %.

„Je úsměvné, že teď před volbami najednou Piráti a ČSSD populisticky přichází s vlastním návrhem na zamrazení platů, přestože sami hlasovali před dvěma lety proti a ještě se jejich návrhem platy zvýšily. Doufám, že se občané nenechají oblbnout. Pro SPD platí, že konzistentně prosazujeme zamrazení platů a náš i jiný takový návrh podpoříme,“ uvedla SPD.

Platy ústavních činitelů a tedy i poslanců se nyní stávají aktuálním tématem více stran.

Ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová před pár dny přišla s tím, aby se platy ústavních činitelů snížily na čtyřnásobek minimální mzdy. Svůj návrh již oficiálně poslala k připomínkám.

Maláčová navrhla snížení platů ústavních činitelů na čtyřnásobek minimální mzdy. Poslancům by se tak podle jejího návrhu snížil plat o zhruba 22 tisíc Kč měsíčně.

Minimální mzda v ČR v roce 2020 činí 14 600 korun měsíčně.

Piráti chtějí zmrazit platy poslanců, senátorů a dalších ústavních činitelů pro příští rok.

Vedle toho připravují spolu s poslanci dalších stran komplexnější legislativu, která má vázat růst platů politiků na celkový vývoj ekonomiky, nikoliv pouze na průměr finančního ohodnocení ve státním sektoru, jak je tomu nyní.

„Koronavirová krize dopadla těžce na celou zemi. Řada firem bojuje o přežití, hrozí růst nezaměstnanosti, lidem mnohdy chybí peníze i na základní životní potřeby a máme rekordní schodek rozpočtu ve výši půl bilionu korun,“ vysvětlil šéf Pirátů Ivan Bartoš.

S podstatně radikálnějším plánem přišel už v dubnu poslanec Václav Klaus mladší, který předložil návrh, jenž zcela rušil platy poslanců ve 2. pololetí roku 2020. Jeho návrh nebyl přijat.

Základní měsíční plat poslance a senátora dnes činí 90 800 korun měsíčně. Místopředsedové parlamentních komor berou stejně jako vládní ministři 173 200 korun měsíčně. Předsedové Sněmovny a Senátu, stejně jako předseda vlády pobírají měsíčně 243 800 korun. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Radikální Klaus ml. navrhl revoluci: Poslancům vzít platy a vyhnat je ze Sněmovny do práce

Radikální Klaus ml. navrhl revoluci: Poslancům vzít platy a vyhnat je ze Sněmovny do práce