Facebook doplatí Francii na daních přes 100 milionů eur.

Francouzská dceřiná společnost Facebooku souhlasila, že po desetiletém auditu svých účtů francouzskými daňovými úřady, společnosti zaplatí 104 milionů eur (2,6 miliardy korun) na zpětných daních. 

Současná mezinárodní daňová pravidla totiž umožňují společnostem odvod tržeb generovaných na místních trzích v Evropě do jejich regionálního ředitelství.

Některé z technologických společností, včetně Facebooku, mají evropské nebo mezinárodní sídlo se sídlem v zemích s poměrně nízkými sazbami daně z příjmu právnických osob, jako je například Irsko.

Mluvčí Facebooku řekl, že francouzské daňové úřady provedly audit účetnictví Facebooku v období 2009 až 2018, což vedlo k dohodě dceřiné společnosti zaplatit celkem 104 milionů eur (2,6 miliardy korun). Celkem 22 milionů eur (573 milionů korun) tvoří pokuta. 

Částka se vztahuje na příjmy, které provozovatel sociální sítě vytvořil ve Francii do roku 2018 a nepřiznal je francouzským daňovým úřadům.

Francie v loňském roce schválila zvláštní tříprocentní digitální daň nejen pro velké technologické společnosti označované ve Francii jako GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple). Proti jejímu zavedení ale protestoval Washington, podle kterého je diskriminační, protože je zaměřená proti americkým firmám. (pel)