Obce chtějí dalších 13 miliard kvůli propadu příjmů. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ale jejich požadavek odmítá.

Spor obcí a ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) pokračuje. Svaz obcí a měst požaduje dalších 13 miliard korun na pokrytí výpadků daňových příjmů v souvislosti s koronavirem. Zhruba 13,5 miliardy korun, které dosud od státu dostaly, podle nich nestačí. Ministryně ale s dalšími penězi pro samosprávy nepočítá.

Informovala o tom Česká televize.

„Pokrylo to zhruba půlroční výpadek. Chceme proto otevřít debatu, že by bylo nejvhodnější, kdyby vláda dokázala vygenerovat stejné finanční prostředky a poslat nám je do konce roku,“ uvedl předseda svazu a kyjovský starosta František Lukl.

Obce podle něj mají připraveny potřebné projekty. Argumentují rovněž nemožností plánovat nutné projekty a opravy.

„Platí, že města jsou nejlépe hospodařící subjekty veřejné správy. Každá koruna od státu, která jim přijde, se mu vrací na DPH nebo odvodech. Z krize je nutné se proinvestovat,“ podotkl Lukl.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ale s dalšími penězi pro samosprávy nepočítá.

„Já rozhodně v tuto chvíli nevidím důvod, protože kompenzační bonus, my to máme spočítáno přesně, znamenal propad 5,5 miliardy. Poslali jsme 13,4 miliardy,“ argumentuje ministryně.

„Já myslím, že obce musí zapojit rezervy, které mají díky bezprecedentnímu výběru daní, které probíhalo v posledních letech,“ dodala. (pel)