Veřejný dluh Velké Británie na konci července poprvé překročil dva biliony liber, (Ilustrační foto)

Veřejný dluh Velké Británie na konci července poprvé překročil dva biliony liber, když dosáhl 2,004 bilionu liber (v přepočtu cca 58 bilionů korun). Důvodem jsou veřejné výdaje v souvislosti s koronavirovou krizí a pokles daňových příjmů. Aktuální údaj o dluhu zveřejnil britský Úřad pro národní statistiky (Office for National Statistics).

Jedná se o tzv. čistý dluh bez dluhů držených bankami veřejného sektoru.

Britský dluh se v červenci meziročně zvýšil o téměř 230 miliard liber.

Dosahoval tak 100,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což představuje nejvyšší úroveň od roku 1961.

Hranici 100 procent HDP poprvé od roku 1963 překročil již v červnu letošního roku.

K nárůstu poměru veřejného dluhu k HDP přispívá pokles výkonu ekonomiky, který je v Británii enormní.

Britská ekonomika se ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci propadla o rekordních 20,4 procenta. Podle predikce britské centrální banky klesne v celém letošním roce ekonomika Velké Británie v důsledku koronavirové krize o 9,5 procenta.

V Česku na konci 1. pololetí 2020 prudce stoupl státní dluh ČR a to o 516,7 miliardy korun na 2,16 bilionu korun. Jde o nejvyšší úroveň státního dluhu od roku 1993.

Podíl státního dluhu k HDP tak v Česku na konci roku 2020 dosáhne (v závislosti na poklesu HDP) úrovně zhruba 40 %. Což bude o 10 procentních bodů více, než na začátku roku 2020.

Státní dluh je dluh státu, který přímo souvisí s hospodařením státu, respektive vlády ČR a odvíjí se od státního rozpočtu, respektive roste tehdy, když je rozpočet ve schodku. Pokud státní rozpočet má vyšší příjmy nežli výdaje, pak státní dluh klesá nebo si stát tvoří rezervy.

Veřejný dluh v sobě zahrnuje státní dluh, ale také další výsledky veřejných rozpočtů, tedy krajů, měst a obcí. Tyto rozpočty (jako celek) jsou v současnosti v přebytku, takže veřejný dluh ČR je v tuzemsku nižší, než dluh samotné vlády ČR (tedy státní dluh). (sfr)