Státem ovládaná těžební firma OKD se kvůli poklesu cen černého uhlí propadla loni do ztráty 861 milionů Kč.

Státem ovládaná těžební firma OKD se kvůli poklesu cen černého uhlí propadla loni do ztráty 861 milionů Kč. Její těžba černého uhlí poklesla ze 4,6 milionu tun v roce 2018 na 3,6 milionu tun uhlí v roce 2019. Informaci přinesla MF Dnes ze svěřenského fondu předsedy vlády ČR Andreje Babiše.

Výrazná ztráta je podle firmy hlavně důsledkem poklesu cen uhlí.

Z 210 dolarů za tunu koksovatelného uhlí totiž klesly během roku ceny až na 140 dolarů za tunu.

Pokles cen černého uhlí pokračuje i v letošním roce.

„Oceláři snižují výrobu na minimum, světové ceny koksovatelného uhlí trvale klesají, energetický trh prochází největší krizí za 70 let,“ uvedla ve výroční zprávě předsedkyně představenstva Vanda Staňková.

Na zhoršení výsledků OKD měl vliv i výbuch metanu v Dole ČSM, při kterém na konci roku 2018 zemřelo 13 horníků. Těžbu ovlivňují i složité geologické podmínky.

Vlastníkem OKD je stát prostřednictvím společnosti Prisko. OKD těží černé uhlí na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. V dolech pracuje celkem okolo 8000 lidí.

Těžební společnost OKD ovládl v roce 2004 finančník Zdeněk Bakala prostřednictvím firem Charles Capital respektive RPG Industries.

OKD se dostala do úpadku v roce 2016 kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Podala na sebe insolvenční návrh, ve kterém uvedla, že více než 650 věřitelům dluží přes 17 miliard korun.

Firmu následně převzal stát, respektive Ministerstvo financí ČR. Letos v červenci stát prostřednictvím firmy Prisko vložil do záchrany OKD 600 milionů korun. OKD kvůli špatným hospodářským výsledkům požádala Prisko o 1,2 miliardy korun. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Stát zachraňuje OKD: Ostravským dolům pošle 600 milionů ze státního Priska