Stát začal přerozdělovat 900 milionů Kč dotací podnikatelům jako kompenzace za kulturní akce zrušené kvůli koronaviru. (Ilustrační foto: premiér Babiš si pořizuje "selfíčko" na hudebním festivalu).

Stát začal přerozdělovat 900 milionů korun dotací soukromým podnikatelům jako kompenzace za kulturní akce zrušené kvůli koronaviru. Dotace budou vypláceny prostřednictvím programu COVID Kultura. Příjemci dotace mají být podnikatelé v kulturním a kreativním průmyslu.

Maximální výše podpory činí pět milionů korun na žadatele. Finanční podpora může pokrýt až 50 procent uznatelných nákladů.

Dotační program má pořadatelům kulturních akcí kompenzovat výdaje, které vznikly od 1. října loňského roku do letošního 17. května ve spojitosti s projekty, které se měly uskutečnit od 10. března do 31. srpna.

S tím, že v přímé souvislosti s vládními opatřeními musely být zrušeny nebo přesunuty.

O dotaci mohou žádat podnikatelé, kteří mají jako svou hlavní činnost pořádání či zajištění kulturních projektů, individuální umělci, dále také pořadatelé filmových, hudebních či výtvarných festivalů a přehlídek, hudební kluby, galerie, muzea nebo divadla.

Zájemci o dotaci budou muset doložit několik čestných prohlášení, uhrazené faktury, smlouvy či účetní doklady a další materiály. Veškeré potřebné formuláře a potvrzení žadatelé najdou v informačním systému.

Vláda ČR schválila už v dubnu dotaci pro kulturu ve výši 1,07 miliardy korun. Byla určen především pro příspěvkové organizace ministerstva kultury a subjekty, které od ministerstva dostávají dotace.

Majitelé některých soukromých divadel poté ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) kritizovali za to, že sektor, který nepobírá dotace, nedostane žádnou pomoc.

Pro pořádní kulturních akcí platí nadále omezení, pokud jde o kapacitu vnitřních kulturních akcí, která je omezena na 500 účastníků.

Podle nejnovějšího rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, respektive vládní rady pro zdravotní rizika, budou i nadále akce v uzavřených prostorech omezené počtem 500 osob.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) chtěl kapacitu od podzimu zdvojnásobit v těch regionech, kde takzvaný semafor infekce covidu ukazuje dobrou situaci.

Rada také rozhodla, že neumožní konání venkovních událostí s účastí nad 1000 lidí. Pokud však pořadatelé zaručí oddělené sektory po 500 lidech, může být účast v obou případech pětkrát vyšší, stejně jako dosud.

Zrušeno bylo dosud platné opatření ministerstva zdravotnictví, kdy při akcích v interiéru lidé museli sedět ob jedno místo. Lidé budou moci sedět vedle sebe, ale budou muset mít roušky. (sfr)