Premiér Andrej Babiš vyzval Bělorusko ke změně režimu po vzoru sametové revoluce Československa z listopadu 1989. (Ilustrační foto)

Premiér Andrej Babiš vyzval Bělorusko ke změně režimu po vzoru sametové revoluce Československa z listopadu 1989. Požádal také představitele EU, aby se snažili zabránit ruskému prezidentovi Putinovi v tom, aby v Bělorusku zopakoval události na Krymu v roce 2014. Předseda vlády to uvedl na sociálních sítích.

Podle Babiše by měli představitelé EU začít jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a dát mu najevo, že se v Bělorusku nemůže stát to, co s Krymem.

Babiš také vyzval EU, aby povzbudila Bělorusy v uskutečnění „sametové revoluce“.

„Evropská unie má nyní šanci být akční a musí jednat rychle. Někdo za Evropu musí s prezidentem Putinem jednat a dát mu jasně najevo, že není možné, aby se stalo to, co se stalo s Krymem nebo u nás v roce 1968. A ty obavy tam jsou,“ uvedl Babiš.

Zmínkou o Krymu odkazoval Babiš na ruskou anexi ukrajinského poloostrova v roce 2014 a také na vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968.

Podle Babiše by svoji roli při řešení událostí v Bělorusku měly hrát země Visegrádské čtyřky s pobaltskými zeměmi.

„V Bělorusku se nesmí stát to, co u nás v roce 1968. Evropská unie musí být akční. Musí Bělorusy povzbudit, aby se nebáli realizovat sametovou revoluci model listopad 1989. Proto se v tom angažuju a proto v tom také V4 s pobaltskými zeměmi musí hrát svoji roli,“ napsal Babiš.

V Bělorusku už týden pokračují protesty proti údajnému falšování výsledků voleb prezidenta a proti násilí policie vůči demonstrantům.

Běloruská ústřední volební komise oficiálně potvrdila vítězství dlouholetého prezidenta Alexandra Lukašenka.

Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská neuznala Lukašenkovo vítězství a následně byla donucena k odjezdu do Litvy. (sfr)