Putin: Rusko jako první na světě schválilo vakcínu proti koronaviru. Otestovala ji Putinova dcera. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že ruské ministerstvo zdravotnictví jako první na světě schválilo očkovací látku proti nemoci covid-19, kterou způsobuje koronavirus. Podle Putina už na sobě vakcínu vyzkoušela i jedna z jeho dcer.

Vakcínu vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji.
Fotogalerie11

Putin vyjádřil naději, že hromadné očkování obyvatel bude možné zahájit v nejbližší době. Vakcinace by mohla začít koncem srpna nebo začátkem září letošního roku.

Jako první budou v Rusku očkováni pracovníci ve zdravotnictví, protože přicházejí do přímého kontaktu s infikovanými lidmi.

Přednostně očkovaní budou údajně i učitelé.

V západní Evropě se ozývají kritické hlasy, které považují schválení vakcíny k očkování obyvatel bez obsáhlých dat ze třetí fáze testování za riskantní.

Teprve v této fázi, které se účastní několik tisíc až desítek tisíc osob, je možné zjistit, jestli vakcína nemá méně časté nežádoucí účinky.

Ve je údajně v různých stupních vývoje více než 150 očkovacích látek proti koronaviru.

Světová zdravotnická organizace v červenci označila za vedoucího kandidáta, schopného zastavit koronavirem způsobenou pandemii, experimentální vakcínu společnosti AstraZeneca. (sfr)