Premiér Andrej Babiš se opětovně vyslovil pro snížení příjmové daně zaměstnanců na 15 %.

Premiér Andrej Babiš se opětovně vyslovil pro snížení příjmové daně zaměstnanců na 15 % poté, co bude zrušena tzv. superhrubá mzda. Zrušení superhrubé mzdy považuje předseda vlády za prioritu státního rozpočtu na rok 2021.

Vláda podle Babiše určitě splní závazek na zavedení zaměstnanecké daně z příjmů (daň ze závislé činnosti) ve výši 19 %.

V současné době odvádějí zaměstnanci ze své mzdy příjmovou daň s efektivní sazbou 20,1 %. Dochází k tomu z toho důvodu, že odvádějí příjmovou daň nikoliv z hrubé mzdy, nýbrž ze superhrubé mzdy.

Živnostníci přitom na dani z příjmu odvádějí státu reálně 15 %, neboť u nich se zdaňuje hrubá mzda.

Superhrubou mzdu zavedla už v roce 2008 koaliční vláda Mirka Topolánka jako součet hrubé mzdy zaměstnance plus sociálního a zdravotního pojištění, jež za pracovníka odvádí zaměstnavatel.

Babiš připustil, že nedávno skutečně hovořil o snížení sazby příjmové daně zaměstnanců daně na 15 procent. A maunačil, že pokud by se po zrušení superhrubé mzdy zavedla u zaměstnanců sazba daně z příjmu ve výši 19 %, mohlo by dojít i ke zvýšení daně z příjmu u živnostníků.

„Znovu opakuji, že bych si přál, aby to bylo 15 procent, protože kdybychom měli těch 19, tam by došlo k navýšení daně u živnostníků. My ale daně navyšovat nechceme, proto se přikláním k těm 15 procentům,“ konstatoval Babiš.

Důsledkem zrušení superhrubé mzdy a následného snížení daně z příjmu zaměstnanců na 15 % je výpadek příjmů státního rozpočtu. Ministerstvo financí jej odhadlo na 90 miliard korun.

„Já nevím, jestli je to 90 miliard, musí se to spočítat, my jsme s paní ministryní mluvili o sumě 73 miliard,“ podotkl Babiš.

Zrušení superhrubé mzdy je podle něj tématem číslo jedna.

Za další priority rozpočtu Babiš označil zvýšení důchodů a investice.

Maximální výška deficitu pro příští rok je podle Babiše dána rozpočtovými pravidly. Vláda podle něj bude hledat cestu, jak stát zásadně nezadlužit.

„Dluh letos nebude vyšší, než byl, když jsem v lednu 2014 přišel do této budovy,“ prohlásil premiér. (sfr)


Více o tématu čtěte zde:

Babiš chystá zrušení superhrubé mzdy. Zaměstnancům by se snížila daň z příjmů

ČSSD není proti snížení daně z příjmů, ale výpadek z rozpočtu chce nahradit bankovní daní