Ředitelé krajských hygienických stanic dostali od státu statisícové odměny za řízení boje proti koronaviru.

Stát vyplatil vedení krajských hygienických stanic mimořádné statisícové odměny za boj s koronavirem. Se zjištěním přišel server iROZHLAS.cz. Ne všichni ředitelé krajských hygien však dostali stejně. Jednu z největších odměn dostala například moravskoslezská ředitelka Pavla Svrčinová, kterou ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) vyzýval k rezignaci za nezvládnutou komunikaci.

Nejvíce si přilepšila hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová, která dostala navíc 250 tisíc korun.

V závěsu je ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová s částkou 239 tisíc korun.

Následuje je Michal Bartoš z Plzeňského kraje s 200 tisíci korunami. Na stejnou částku si přišla i kritizovaná ředitelka hygieny MS kraje Pavla Svrčinová. Ta v půlce července vyhlásila mimořádné opatření v podstatě z hodiny na hodinu, které omezilo nejen občanské svobody lidí, ale také ochromilo svobodné podnikání.

Server si vyžádal odůvodnění, proč ředitelka moravskoslezské stanice obdržela čtvrtou nejvyšší odměnu, když podle ministra zdravotnictví Vojtěcha nezvládla komunikaci a ten ji vybídl k rezignaci.

„Já si odměny sama nepřiděluji, musíte se zeptat ministerstva zdravotnictví,“ uvedla Svrčinová.

Rozdělování peněz měl na starost státní tajemník ministerstva zdravotnictví Stanislav Měšťan. Konkrétně u Svrčinové prý ocenil vyjadřování do médií, zmínil její účast v pořadu ČT Dobré ráno, autorizaci zpráv na webu hygieny a také to, že vydala osm mimořádných opatření.

Ředitelku MS hygieny přitom kritizoval i premiér Babiš.

Nejnižší odměnu získal bývalý ředitel olomoucké hygienické stanice Zdeněk Nakládal, který byl ale v květnu a červnu na neschopence. Ministerstvo mu tak vyplatilo pouze 55 tisíc korun. (pel)