Chytrou karanténu povede nový tým, v jehož čele bude premiér Andrej Babiš (ANO). Ministerstvo zdravotnictví navíc představilo semafor pro regiony podle rizika nákazy. (Ilustrační foto: Úřad vlády ČR)

Chytrou karanténu povede nový osmičlenný tým, tzv. rada vlády pro zdravotní hrozby, v jehož čele bude premiér Andrej Babiš (ANO). Kromě zástupců ministerstva zdravotnictví v něm má být zastoupena třeba i armáda. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) navíc představil semafor pro regiony podle rizika nákazy. 

Ministerstvo zdravotnictví o tom informovalo na svém webu a na tiskové konferenci.

„V čele rady pro zdravotní rizika bude premiér. Orgán bude mít dva zástupce, tedy místopředsedy. Těmi budou ministr zdravotnictví a ministr vnitra,“ sdělil epidemiolog Roman Prymula.

Kromě Babiše, Hamáčka a Vojtěcha v něm mají být také ministr obrany Lubomír Metnar (ANO), dva vládní zmocněnci, místopředseda Rady Asociace krajů Jiří Běhounek (ČSSD) a náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík.

Vznik nové rady už schválila vláda.

Chytrá karanténa slouží k vyhledávání lidí, kteří se setkali s nakaženými koronavirem, a to třeba za pomoci dat z mobilních telefonů. Nyní je v čele ministerstvo zdravotnictví, které v květnu převzalo vedení od armády.

Semafor pro regiony

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Ústavem zdravotnických informací a statistiky připravilo systém 4 stupňů pohotovosti (tzv. semafor). Ten dělí Česko do několika stupňů v závislosti na riziku nákazy.

„Cílem je dát veřejnosti předvídatelný plán, jaké kroky mohou přijít v souvislosti s určitou epidemiologickou situací v jejich regionu. Lidé budou vědět, jaká opatření mohou očekávat. Pro hygienické stanice a samosprávy je to metodika, která jim dá návod, jak postupovat. Sjednotíme tak postupy napříč ČR,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Vojtěch.

Vláda tak reaguje na rostoucí počet nových případů nákazy nemocí covid-19.

Takzvaný semafor bude rozdělen na čtyři stupně rizika označená bílou, zelenou, žlutou a červenou.

Zdroj: MZ ČR

„Opatření přijímaná v závislosti na jednotlivých stupních pohotovosti budou průběžně projednávána na úrovni krajských hygienických stanic a místních samospráv. Pro barvu semaforu bude zejména určující vyhodnocení epidemiologů na hygienické stanici v daném regionu, to oni znají místní epidemiologickou situaci nejlépe,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Semafor dále určuje také rámec možných opatření směrem k široké veřejnosti.

Na každý stupeň je navázán balík protiepidemických opatření, jako například roušky, omezení počtu osob na akcích, omezení otevírací doby podniků veřejného stravování, mytí rukou a dezinfekce, respirační hygiena, odstup od cizích osob.

Opatření obsahují také doporučení pro poskytovatele zdravotních a sociálních služeb. (pel)

Koronavirus kontra stát: Chytrá karanténa v Česku nefunguje, oznámil ministr Hamáček