Chytrá karanténa v ČR nefunguje, oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Koronavirus v Česku zatím vítězí nad záměrem státu řešit epidemií pomocí digitálních technologií. Chytrá karanténa v ČR nefunguje, oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Tzv. chytrá karanténa měla pomocí digitálních technologií vyhledávat („trasovat“) osoby pozitivních na koronavirus a nahradit tím plošná restriktivní opatření státu.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) přiznal nefunkčnost „chytré karantény“ v pořadu TV Prima.

„Chytrá karanténa nefunguje. Na severní Moravě jsem mluvil s hejtmanem Ivo Vondrákem a ten si stěžoval, že za nouzového stavu mu krajská hygienická stanice dávala informace, což teď není. Musí k tomu svolávat bezpečnostní radu kraje,“ prohlásil Hamáček.

„Dokud to bylo pod ministerstvem obrany, tak to fungovalo. Ale ve chvíli, kdy se chytrá karanténa posunula pod ministerstvo zdravotnictví, tak fungovat přestala. Hygiena ani nevyužívá data, která zrovna má,“ doplnila poslankyně Jana Černochová (ODS).

K tomuto názoru se přidal i ministr Hamáček.

„Souhlasím, že armáda to zvládala. Pokud to ministerstvo zdravotnictví není schopné nastartovat, dejme to zpátky armádě. Ale to by to ministr Metnar musel chtít, a ministr Vojtěch přiznat, že mu to nejde,“ podotkl Hamáček.

Armáda ČR však nikdy chytrou karanténu neřídila, pouze ji v první fázi podpořila a poskytla projektu zázemí.

Hamáček připustil, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nynější koronavirovou krizi zvládá, ale poukázal na spor z dubna, kdy podle něj ministerstvo zdravotnictví nedokázalo správně distribuovat ochranné prostředky.

„Pan premiér by si měl uvědomit, že bez ministerstva vnitra tu dnes roušky nemáme, a kdo má vlastně máslo na hlavě,“ řekl Hamáček.

Naznačil, že testování na koronavirus by mohlo být v Česku zcela zdarma, stejně jako v Německu.

„Testování zdarma by šlo. Když spočítáme, co stojí výjezd záchranky, ochranný oblek zdravotníka, tak náklady tam stejně jsou. Pokud by nám to pomohlo dostat se na 30 tisíc testů denně, tak bych to udělal,“ řekl Hamáček.

„Stát vynakládá peníze na méně smysluplné věci a nějakou rezervu v rozpočtu máme,“ uzavřel ministr vnitra. (sfr)