Česko si na summitu EU podle premiéra Andreje Babiše vyjednalo nejvyšší nárůst peněz. Na celkovou dohodu to prý ale zatím nevypadá. (Foto: Twitter Úřad vlády ČR)

Lídři Evropské unie se na summitu zatím nedohodli, jak rozdělit 750 miliard korun (20 bilionů korun) ekonomikám zasaženým koronavirem, ale ani na podobě víceletého rozpočtu. Problémy má dělat hlavně tzv. šetrná čtyřka – Nizozemsko, Rakousko, Dánsko a Švédsko. Český premiér Andrej Babiš (ANO) prý pro Česko vyjednal o 2,8 miliardy korun (75 miliard korun) více než podle původního plánu Komise. 

„Já myslím, že to už je asi na strop. Uvidíme, jak to vůbec dopadne s tím rozdělením,” řekl Babiš.

Celková dohoda se totiž podle Babiše zatím nerýsuje. Česko mělo podle původního návrhu EK získat na grantech přes 8 miliard eur.

Nový návrh přidává Česku miliardu eur (asi 27 miliard korun) ve víceletém rozpočtu v rámci kohezní politiky a také 1 miliardu ve strukturálních fondech na rozvoj regionů.

Jednání lídrů EU se ale po 4 dnech ocitla ve slepé uličce. Jednak se nepodařilo překonat rozpory v klíčových otázkách objemu a rozdělování peněz z fondu, ale neshodli se ani na tom, jak kontrolovat zavádění požadovaných reforem.

Viníkem je podle některých tzv. šetrná čtyřka, kam patří Nizozemsko, Rakousko, Švédsko a Dánsko, informoval server Echo24.

Tyto země kvůli obavám z velkého společného zadlužení EU žádají, aby jednotlivé země dostaly pomoc ve formě úvěrů, které budou muset splatit.

Naopak Itálie a Španělsko se snaží, aby objem pomoci byl co nejštědřejší a měl v ideálním případě formu grantů, tedy přímých plateb, které se nebudou muset vracet. (pel)