Výroba aut v Česku se v 1. pololetí 2020 kvůli koronavirové krizi propadla o třetinu.

Automobilový trh v Česku zažívá kvůli koronavirové krizi dramatický pokles. Výroba osobních aut v ČR se v 1. pololetí meziročně propadla o 32,6 procenta. Celkem bylo vyrobeno 503 615 vozů. Data zveřejnilo Sdružení automobilového průmyslu.

„Celková čísla výroby v České republice kopírují vývoj v segmentu osobních automobilů, který se i přes postupný restart trhů rozjíždí jen pozvolna. Pokles produkce odpovídá vývoji poptávky po nových vozidlech v Evropské unii,“ uvedl Bohdan Wojnar, prezident Sdružení automobilového průmyslu.

Připomněl, že produkce v EU zaznamenala v červnu meziroční pokles o 22,3 procenta, když bylo zaregistrováno o čtvrt milionu osobních vozů méně než ve stejném období loňského roku.

„I když jde ve srovnání s předchozími měsíci o zpomalení poklesu, tak téměř čtvrtinový meziroční propad poptávky znamená stále obrovskou ztrátu pro celý výrobní řetězec,“ vysvětlil.

O dalším vývoji se podle něj rozhoduje v těchto dnech. Upozornil, že celé odvětví však nadále zůstává pod tlakem výrazného propadu poptávky.

Automobilka Škoda vyrobila od ledna do konce června vyrobila 337 580, což je meziroční pokles o 28,2 procenta.

Nošovickému Huyndai se v 1. pololetí výroba propadla o 39,9 procenta, když vyrobil celkem 96 390 automobilů.

A automobilka TPCA vyrobila celkově 69 645 automobilů, tedy o 40,3 procenta méně než v 1.  pololetí loňského roku. (pel)