Šéf odborářů Josef Středula se obul do systému danění zaměstnanců a živnostníků.

Zavedení paušální daně pro živnostníky s ročním příjmem do 800 tisíc korun od příštího roku považuje předseda Českomoravských odborových svazů Josef Středula za krok špatným směrem. Podle něj tím jenom vzroste nepoměr mezi daňovým zatížením zaměstnanců a živnostníků.

“Tady se zaměstnanec stává daňovým soumarem. Je neustále více a více zatěžován daní. Všem ostatním se snižují a jediný, kdo to má všechno platit, je zaměstnanec ze svého příjmu. Myslím si, že tady vláda překročila určitou mez, kdy nadále jedné části snižuje a té druhé paradoxně dále zvyšuje zdanění,” uvedl Středula pro CNN Prima News.

Podle něj paušální daň ničemu nepomůže, protože podmínky, které budou nastaveny pro živnostníky, se budou řešit až na konci zdaňovacího období.

“Dochází ještě k většímu rozdílu mezi zdaňováním zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, a to přesně protisměrně,” řekl odborář.

Podle něj by měla vláda také pozměnit pravidla v současném vládním podpůrném programu Antivirus. Například tak, aby se stávající program vyplácel zálohově.

“Nebylo by podmínkou, že zaměstnavatel nejdříve vyplatí mzdu a až potom se mu refunduje, ale záloha by se zaplatila dopředu. Tím by se zaměstnavateli zároveň dodala likvidita a firmám by se obrovsky ulehčilo, protože by si na výplaty nemusely půjčovat a měly by peníze přímo,“ dodal.

(anv)