Jednání o státním rozpočtu míří do finále. Pouze komunistům se ale v pátek podařilo prosadit své návrhy.

Rozpočtový výbor, který v pátek jednal o navýšení schodku státního rozpočtu o rekordních 500 miliard, podpořil z desítek pozměňovacích návrhů na přesun peněz pouze ty komunistické. Při jednání došlo ze strany opozice i na kritiku vlády za nulovou snahu hledat úspory. Ministryně Alena Schillerová to ale tvrdě odmítla.

Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny, jemuž šéfuje komunistka Miloslava Vostrá, probíral návrhy na úpravy rozpočtu za 165 miliard korun.

Uspěly ale pouze návrhy komunistů, na jejichž podpoře závisí menšinová vláda ANO a ČSSD.

Jejich přesuny za 2,3 miliardy se týkají například odměn zdravotníků v nemocnicích a v sociálních službách, jimž chtějí dát komunisté z rozpočtové rezervy 1,75 miliard.

Kromě toho si mají na odměnách přilepšit o 200 milionů zaměstnanci zejména dětských domovů nebo o 50 milionů sociální pracovníci v obcích.

Kromě miliardových částek létala vzduchem i ostrá slova na adresu vlády za to, že nehledá úspory.

“Zdá se vám deficit 500 miliard málo astronomický a málo naléhavý? Že nechcete, aby se některé provozní výdaje škrtaly už teď,“ nešetřil ministryni financí Alenu Schillerovou předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podobně kritizovali vládu také ODS a zástupci Pirátské strany. Alena Schillerová ale opáčila, že v rozpočtu na letošní rok škrtat nehodlá.

„To je pořád dokola to samé, tak si to zase zopakujeme. Provozní úspory udělám v rozpočtu 2021 a udělám je velmi tvrdě. Půjdu příkladem,“ reagovala.

Rozpočet na příští rok přitom musí vláda předložit Sněmovně do konce října 2020.

Finální jednání zákonodárců o půlbilionovém schodku rozpočtu na letošní rok proběhne ve středu.

(anv)