V Turecku se převrhla loď s desítkami nelegálních migrantů. Nejméně 6 běženců zahynulo, zbytek se ale stále pohřešuje.

V Turecku na jezeře Van ztroskotala loď s migranty. Nejméně 6 běženců se utopilo, dalších asi 50 se pohřešuje. Ministr vnitra Süleyman Soylu uvedl, že na lodi se plavilo 55 až 60 uprchlíků. V souvislosti s tragédií bylo zadrženo celkem 11 lidí.  

Turecko zahájilo pátrací a záchrannou misi zahrnující vrtulníky a čluny poté, co loď přepravující migranty přes jezero Van, 27. června zmizela. Zatím záchranné týmy získaly zpět 6 těl.

Záchranáři doufají, že alespoň část lidí zůstala uvězněna v potopené lodi.

Odvolán byl i správce vesnice kvůli tomu, že incident pozdě nahlásil.

Příčina potopení lodi zatím není známá, ale důvodem bylo podle tureckých médií nejspíš bouřlivé počasí.

Jezero Van se nachází poblíž hranice s Íránem, odkud migranti přecházejí ve snaze dostat se na západ do Evropy. Migrační trasu vedoucí i přes jezero využívají kromě Íránců hlavně lidé z Afghánistánu, Pákistánu a Bangladéše.

Pašeráci lidí se cestou přes jezero snaží vyhnout kontrolám a hlídkám.

Turecko, které hostí asi 3,7 milionu syrských uprchlíků, je hlavním přechodovým bodem pro migranty, kteří se snaží dostat do Evropy.

Začátkem letošního roku dorazily na tureckou hranici s Řeckem tisíce migrantů. Ti se pokoušeli nelegálně překročit hranice poté, co Turecko hrozilo Evropě otevřením hranic právě těm, kteří se chtějí dostat na kontinent. (pel)