Ropákem roku 2019 se stala ministryně Klára Dostálová za zrychlenou přípravu stavebního zákona.

Antiekologickou cenu Ropák roku, kterou každoročně uděluje spolek Děti země, získala za loňský rok ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Vysloužila si ji za nestandardně zrychlenou přípravu nového stavebního zákona. Anticeně ekologů neušel ani premiér Andrej Babiš.

K ceně za největší ekologický faul „pomohlo” ministryni Dostálová (ANO) memorandum o spolupráci, které při přípravě stavebního zákona uzavřelo ministerstvo pro místní rozvoj a Hospodářská komora.

Podle Miroslava Patrika ze spolku Děti země tím tato vlivná zájmová skupina získala neúměrný podíl na vypracování důležité legislativy. Patrik uvedl, že se tím neprůhledně privatizoval legislativní proces, protože návrh zákona snižuje efektivní účast veřejnosti.

Druhou příčku Ropáka 2019 obsadil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) mimo jiné za podporu výstavby sporného jezu u Děčína. Třetí místo získal ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) za prosazování výstavby pátého bloku v jaderné elektrárně Dukovany.

Nejpovedenější antiekologický výrok se podle pořadatelů ocenění podařil premiéru Andreji Babišovi během přednášky pro česko-německé podnikatele v Praze: “Ale my v Čechách máme rádi přírodu. Máme obrovský program na vodu. My chceme zasadit deset milionů listnáčů. Kůrovec nám žere lesy. My chceme znovu motýle. A ty včely mají rády tu řepku. Můžou si kecat novináři, co chtějí. Mají. Je to pravda. Jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě.”

Premiér, který Zelenou perlu získal poprvé v roce 2013, nicméně důvod letošního ocenění s organizátory nesdílel.

“Mě to pobavilo. Kdyby mi to dal nějaký jazykovědecký ústav za to, že blbě umím mluvit, tak bych to chápal, za motýle a sysle a příští týden budeme vypouštět raky. Já jsem podporovatel přírody a nechápu, proč mi to dali. My děláme všechno pro naši přírodu. Ale já navrhnu panu Havlíčkovi, abychom vyhlásili cenu, kdo nejvíc brání ve výstavbě dálnic a obchvatů. A Děti země by ji dostaly každý rok,” reagoval Babiš.

O vítězích rozhodlo 86 z celkem 103 členů nezávislé komise. Jejími členy jsou například sociolog Jan Keller, ekologická ekonomka Naďa Johanisová či publicista Vladimír Just.

(anv)