Německá kancléřka Angela Merkelová prosadila pokračování sankcí vůči Rusku. (archivní foto)

Ekonomické sankce vůči Rusku budou pokračovat, shodli se během pátečního videosummitu prezidenti a premiéři zemí Evropské unie. Reagovali tak na neplnění mírových dohod z Minsku ze strany Moskvy s tím, že postihy by měly platit do konce ledna.

O tom, jak si Moskva vede v plnění úmluv, které se týkají východu Ukrajiny ovládaného od roku 2014 proruskými separatisty, informovala své kolegy německá kancléřka Angela Merkelová.

„Rozhodli jsme se v Evropské radě, že znovu prodloužíme sankce o šest měsíců,“ uvedla po jednání.

Německo totiž spolu s Francií, Ruskem a Ukrajinou patří mezi takzvanou normandskou čtyřku, která monitoruje pokroky v plnění mírových dohod. Pokračování sankcí musí ještě formálně schválit členské státy.

Postihy jsou zaměřeny na bankovní, finanční a energetické sektory a Brusel je prodlužuje v půlročních intervalech již pojedenácté. Kvůli nim mají některé ruské firmy například ztížený přístup k mezinárodním financím nebo není možné do Ruska vyvážet určitá zařízení na těžbu ropy.

V ukrajinském Donbasu, kde mezi sebou válčí vojska prozápadní vlády v Kyjevě a povstalci podporovaní Kremlem, zemřelo od roku 2014 kolem 13 tisíc lidí.

(anv)