Babišova vláda dostane vysvědčení od Milionu chvilek pro demokracii na základě 15 testovacích otázek.

Babišova vláda dostane vysvědčení od Milionu chvilek pro demokracii. Tato občanská iniciativa poslala vládě dopis s 15 otázkami od občanů. Dotazy se týkají nejen koronavirových opatření, ale i dotací pro Agrofert, výstavby nových přehrad v Česku či nových jaderných bloků.

„Milionáři“ vládu požádali, aby na otázky občanů odpověděla do 26. června. V pondělí 29. června chce pak spolek vystavit vládě vysvědčení.

„Chápeme, že situace během nouzového stavu byla náročná a bezprecedentní. Za to, co se Vám podařilo, Vám děkujeme,“ napsal předseda spolku Mikuláš Minář v úvodu dopisu vládě.

Vláda však prý dluží občanům odpověď na řadu otázek.

„Lidé mají oprávněné obavy. Týkají se směřování České republiky, ekonomické krize i narůstajících existenčních problémů, jež se dotýkají velké části společnosti. Některými vládními kroky tyto obavy pouze posílily,“ napsali „Milionáři“.

Jejich organizace za poslední dva měsíce sesbírala od občanů více než sto otázek.

Ve veřejném dopisu vládě se spolek ptá vlády a premiéra, proč 28. ledna odmítli návrh opozice projednat připravenost Česka na případnou epidemii koronaviru.

V dalším dotazu se ptají, proč vláda od počátku krize nepostupovala podle pandemického plánu a nesvolala ihned krizový štáb.

Jiná z otázek chce vědět, proč většina peněz ministerstva vnitra směřovala na koupi ochranných prostředků čínským firmám, ale pouhé jedno procento šlo firmám z České republiky.

Dotazy se týkají také zakázek na respirátory či nakládání s penězi Evropské unie, které byly určeny na boj s koronavirem.

Spolek se však vedle koronavirových záležitostí ptá také na pozastavení dotací pro Agrofert, výstavbu nových bloků jaderné elektrárny Dukovany či na zdůvodnění výstavby přehrad.

„Proč jste k 15. červnu 2020 nalili do ekonomiky pouze 65 miliard namísto slibovaných 1190 miliard? Vždyť lidem, kteří přijdou o práci nebo zkrachují, už pouhé sliby nepomohou,“ zeptali se také „Milionáři“.

Spolek Milion chvilek uspořádal na pražské Letné dvě demonstrace, které byly největšími veřejnými shromážděními od listopadu 1989. Na obě akce dorazilo podle odhadů shodně kolem čtvrt milionu lidí. (sfr)