Problémy firem v uplynulém týdnu. (Ilustrační foto - redakční koláž))

Problémy firem: Smartwings, British Airways, MND, Sazka Group, Continental… Přinášíme souhrn firemních problémů za uplynulý týden v Česku i ve světě.


Smartwings v ČR

Firma Smartwings podle ministryně Schillerové nemá nárok na speciální péči. Společnost údajně od státu požaduje půjčku ve výši 900 milionů Kč. Smartwings neváhala investovat prostředky do nákupu tiskového inzerátu, ve kterém ve prospěch státní podpory argumentuje tím, že pomoc od státu dostaly desítky leteckých společností v zahraničí.

K letecké společnosti Smartwings, která řeší problémy spojené s koronavirovou krizí a zastavením provozu, není možné přistupovat jinak než k ostatním firmám, reagovala Schillerová.

Předseda představenstva a spolumajitel Smartwings Jiří Šimáně v minulých dnech v médiích přitom uvedl, že firma bude potřebovat od státu půjčku nebo záruku za komerční úvěr ve výši 1,7 až dvě miliardy korun.

„Situace, do které se aerolinky po celém světě ne vlastní vinou dostaly, je bezprecedentní a není z pozice žádné aerolinky řešitelná. Když to nepřežije bez státní pomoci tak velký a významný dopravce, jako je německá Lufthansa, tak je vyloučené, abychom to přežili my,“ uvedl Šimáně.

Smartwings čelí finančním problémům kvůli propadu zájmu o cestování v důsledku koronavirové krize.

———- ———- ———- ———- ———-

British Airways

British Airways se ocitla ve finančních těžkostech. Dopravce proto rozprodává i svoji uměleckou sbírku. Kolekce zahrnuje obrazy současných malířů, jako jsou Damien Hirst, Bridget Rileyová nebo Peter Doig. K prodeji bylo údajně vybráno nejméně deset děl, i když zatím není známo, o které jde. Firma se stejně jako řada jiných leteckých společností potýká s důsledky výpadku letecké dopravy kvůli koronavirové krizi. Plánuje proto propustit asi 12 tisíc zaměstnanců. Z toho má být více než 1000 pilotů.

———- ———- ———- ———- ———-

Moravské naftové doly

Tuzemská energetická skupina Moravské naftové doly (MND) už podruhé za sebou vykázala více než čtvrtmiliardovou ztrátu. Ta se prohloubila z předloňských 272 na 285 milionů korun. Tržby firmě loni stagnovaly.

———- ———- ———- ———- ———-

Sazka Group

Čistý zisk sázkové společnost Sazka Group ze skupiny KKCG v 1. čtvrtletí roku 2020 meziročně klesl o 50,6 procenta na 43 milionů eur (1,15 miliardy korun). Hrubé tržby z přijatých sázek klesly o 11,6 procenta na 405 milionů eur (10,8 miliardy korun).

———- ———- ———- ———- ———-

Continental

Německý dodavatel automobilových součástek Continental, který působí i v ČR, musí kvůli poklesu poptávky v důsledku koronavirové krize výrazněji snížit náklady. Pravděpodobně tak přikročí k propouštění zaměstnanců. Prohlásil to podle listu WirtschaftsWoche šéf Continentalu Elmar Degenhart.

———- ———- ———- ———- ———-

Inditex

Španělská oděvní společnost Inditex, která mimo jiné vlastní řetězec Zara, zavře po celém světě 1200 obchodů. Zavírání se má týkat zejména obchodů v Asii a Evropě. Půjde především o starší a menší obchody jiných značek než Zara. Firma zároveň plánuje otevřít 450 nových obchodů a posílit on-line prodej.
———- ———- ———- ———- ———-

Ford v USA

Ford Motor ve středu oznámil, že svolá 2,15 milionu amerických vozidel z roku 2011 až roku 2015 s potenciálně vadnými dveřními západkami.